Szabó Péter: Paks hozzájárul a magyar kultúra gyarapításához

2018-01-22 20:48:14


 

Paks, 2018. január 22., hétfő (PAKS-PRESS) – Városunk mindig is hozzájárult és ma is hozzájárul a magyar kultúra magas szintű őrzéséhez, gyarapításához. Örömmel tölt el, hogy kulturális életünk nagyon sokszínű, a műszaki-tudományok, az oktatás, sport, tánc, zene, képzőművészetek, a helyi népi hagyományőrzés gazdag tárháza mind erről tanúskodik – mondta Szabó Péter Paks polgármestere a kulturális központban tartott önkormányzati rendezvényen, hétfőn.

 

Országszerte rendezvényeket, kiállításmegnyitókat és könyvbemutatókat tartottak ma, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepet 1989 óta minden január 22-én megrendezik arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

Paks város önkormányzata a magyar kultúra napján városi ünnepséget tartott a Csengey Dénes Kulturális Központban, beszédet mondott Szabó Péter polgármester, majd átadta a Paks Kultúrájáért Díjat.

 

Szabó Péter beszéde bevezető részében, a történelmi háttér felidézése után arról szólt a jelenlévőkhöz, hogy „a valódi kultúra mindig személyes, személytől személyig hat. Ezért a magyar kultúra attól lesz személyesen a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, veszteségei, kudarcai, életük gyarapodása mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, ünnepeiket, emberi közösségeiket, vagy éppen magányukat.”

 

A város polgármestereként – mint mondta -, büszke vagyok, hogy városunk mindig is hozzájárult és ma is hozzájárul a magyar kultúra magas szintű őrzéséhez, gyarapításához. Örömmel tölt el, hogy kulturális életünk nagyon sokszínű. Hiszen a műszaki-tudományok, az oktatás, sport, tánc, zene, képzőművészetek, a helyi népi hagyományőrzés gazdag tárháza mind erről tanúskodik.

 

- Mindig is lesznek fejlesztendő területek – folytatta Szabó Péter. Kiemelte, hogy a Dunára épülő gasztronómia, vagy éppen a helyi borkultúra még nagyon sok fejlődési potenciállal rendelkezik. Utalt arra is, hogy a kultúránkat nem csak őrizni, hanem kulturális tevékenységünket folyamatosan fejleszteni is szeretnénk. Ezért az elkövetkezendő néhány évben támogatni fogjuk, oktatási intézményeink megújulását, a Csengey Dénes Művelődési Központ felújítását.

Hozzátette, nem feledkezünk meg a városunkban működő kulturális, vagy sportegyesületekről, civil közösségekről sem.

 

A város polgármestere az előttünk álló években feladatairól is szólt. Mint fogalmazott, az atomerőmű építése kapcsán ezres nagyságrendben ideérkező, számunkra idegen emberek befogadása, értékeink megismertetése elemi érdekünk lesz. Ezért a város kultúrájáért tevékenykedők hatalmas feladatok előtt állnak, a meglévő, és az elkövetkezendő időben megszülető kulturális programjainkkal is segíteni kell az ideérkezőket szabadidejük értékes és hasznos eltöltésében, Paks gazdag kulturális életének megismertetésében, és a városi közösséghez történő integrálásában is.

 

Végezetül Szabó Péter megköszönte mindazok munkáját, akik a város kulturális életét bármilyen formában is szolgálták, őrizték, és gazdagították helyi értékeket.

 

Ezt követően a polgármester Paks város önkormányzata nevében átadta a Paks Kultúrájáért Díjat, Szeriné Hipszki Györgyinek, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium társadalomtudományi munkaközösségének vezetőjének, magyar nyelv és irodalom, orosz szakos középiskolai tanárnak.

 

Képünkön: Szabó Péter a kitüntetés mellett virágcsokorral is köszönti Szeriné Hipszki Györgyit a „Paks Kultúrájáért” kitüntetés átadása után a Magyar Kultúra Napján tartott városi ünnepségen a művelődési központban, 2018. január 22-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++