Paksi alpolgármester épül be a Momentumba

2017-08-11 07:40:52


 

Paks, 2017. augusztus 11., péntek (PAKS-PRESS) – Pakson egyelőre még szinte ismeretlen Momentum lakossági fórumot tartott a művelődési központban, csütörtökön. Nem kis politikai meglepetésben volt részünk: Paks egyik alpolgármestere szinte már közéjük tartozik. 

 

Nem tartja hatékony eszköznek a népszavazást a Momentum sem Paks II., sem a Városliget ügyében, így nem támogatja a párt az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Az LMP válaszul közölte: sajnálja, hogy a pártérdekek, és nem a nemzeti érdek vezérli a Momentumot. Habár az olimpiai aláírásgyűjtésnél még nagy volt az egyetértés a Momentum és a szervezetet segítő LMP között, várható volt, hogy a párttá alakulás után nem lesz ilyen nagy az összhang. A két párt ugyanis nagyjából ugyanarra a szavazótáborra hajt.

 

A Paks II.-ről szóló népszavazást korábban támogathatóbbnak nevezte Fekete-Győr András elnök. A Mandiner körkérdésére viszont most ezzel ellentétes választ adott a Momentum. A párt szerint "az LMP kérdései nem konkrétan Paks 2-ről szólnak", ráadásul a népszavazás ebben az esetben "nem hatékony eszköz". "Aki le akarja állítani Paks II-t, annak le kell váltani a kormányt – mi ezen dolgozunk" - írta a Momentum.

 

El is érkezett a pillanat, amikor a Momentum és az LMP egymásnak feszül. Kiderült ugyanis, hogy a Momentum nem támogatja az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Sem a Városligetről, sem a Paks II-ről szóló kérdéseket.

 

A Hvg.hu azt is megkérdezte Hajnal Miklós Momentum-szóvivőtől, hogy nem érheti-e majd az a vád a Momentumot, hogy cserbenhagyták az LMP-t (a párt több mint 30 ezer aláírást gyűjtött az olimpiaellenes kezdeményezéséhez), Hajnal Miklós azt válaszolta, hogy "ügyek és nem pártok mögé kell beállni". Ungár Péter elnökségi tag azt mondta az Indexnek, hogy remélik, hogy a Momentum megváltoztatja az álláspontját és "az atomenergia támogatása helyett csatlakozik hozzánk abban, hogy ellehetetlenítsük az Orbán-Putyin paktumot és a megalomán környezetromboló fideszes beruházásokat".

 

Az LMP szerint több ezermilliárd forint közpénzt nem szabad a magyar emberek megkérdezése nélkül elkölteni, ezért is gyűjtöttek több mint harmincezer aláírást az olimpiai beruházás ellen. - Sajnáljuk, hogy a Momentum a saját szűk pártérdekei alapján hoz döntéseket, és nem az alapján, hogy mi a nemzeti érdek - mondta Ungár.

 

Ehhez képest történt a napokban, hogy Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját kidobták a biztonsági őrök, mert a Momentum bodajki „Nyitás Fesztiválján” sokat ivott – erről az Azonnali.hu. számolt be. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője azt mondta, Ungárnak el kellett hagynia a fesztivál helyszínét, miután "minősíthetetlenül viselkedett".

 

Az eset azért is érdekes, mert a Momentum - bár jelenleg kizárja az összefogást bármelyik másik ellenzéki párttal - egyik lehetséges szövetségese az LMP lehet jövőre. Ungár kidobása azonban nem arra utal, hogy nagy szövetség formálódik a két párt között.

 

Az LMP paksi kérdéseit amúgy az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd is támogatja. A pártok már jelezték is, hogy ha átengedi valamelyik kérdést a választási bizottság, segítenek a gyűjtésben.

 

Az Index és a HVG idézett anyagainak megjelenése után a Momentum néhány tagja egy lakossági fórumra, Paksra jött csütörtökön. Balszerencsésen kezdődött, mert durrdefektet kapott az autójuk Pakstól hetven kilométerre, ezért jócskán késtek. A momentumosokat, köztük Hajnal Miklóst, a Momentum szóvivőjét nem más, mint Barnabás István, Paks alpolgármestere hozta a terembe.

 

Barnabás a Paks-Press kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Momentum tagja kíván lenni, de – mint fogalmazott, „nem könnyű hozzájuk bekerülni”. Azonban szemmel láthatólag Barnabásnak sikerült, hiszen Hajnal Miklóst a lakossági fórum befejezésekor azonnal tájékoztatta a Paks-Press jelenlétéről és interjú igényéről. Hajnal Miklós készséggel állt rendelkezésre.

 

A szóvivő szavai szerint a Momentum nem „alapból” Paks II. ellenes, mérsékeltebb, türelmesebb álláspontot képvisel, azt mondja, hogy nagyobb fokú transzparenciára lenne szükség, de „középtávon elengedhetetlen, hogy atomenergiával lássuk el magunkat”.

 

A paksi lakossági fórumot a Momentum elsősorban azért szervezte, mert tájékozódni akart, és új tagok beszervezésére törekedett. A megjelent, körülbelül tíz alatti érdeklődő között akadt olyan, aki a momentumos fiatalokat akár véres forradalomra biztatta volna az Orbán rezsim leváltására, de ezt szolidan visszautasította Hajnal Miklós.

 

A nyilvános fórumon szó esett egyébként a paksi résztvevők részéről a beruházás körüli „pénzlenyúlás szépségeiről” és arról is, hogy mit lehet tenni akkor, ha kormányváltás lesz, de addigra a betont már öntik Pakson. Azt mondták, hogy a Momentum erre most még nem tud válaszolni. Szó esett arról is, hogyha meghívást kapnak, szívesen ellátogatnának a paksi atomerőműbe.

 

A Mometum jelenleg 97 alapszervezettel rendelkezik Magyarországon, illetve a környező országokban, tehát a 106 választókerületben még nincs jelen, 1200 jegyzett tagot tudhat magáénak, ebből Pakson hármat, legalább is 2017. augusztus 10-ig.

 

Képünkön: Hajnal Miklós szóvivő /b.1./ beszél a Momentum lakossági fórumán, Barnabás István /b.6./ a fórum résztvevői között. +++