Megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyt a paksi atomerőmű 3. blokkja

2016-12-22 12:55:46


 

Paks, 2016. december 22., csütörtök (PAKS-PRESS) – Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte a paksi atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben.A paksi atomerőmű 3. blokkjának üzemeltetési engedélye és eredetileg tervezett üzemideje 2016. december 31-én jár le.

 

Az MVM paksi atomerőmű Zrt. hasonlóan az első két blokkhoz egy évvel a határidő előtt kérelmet nyújtott be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a működési idő húszéves meghosszabbítására.   

Kovács Antal kommunikációs igazgató elmondta, hogy több ezer oldalas dokumentációban összefoglalt tudományos elemzéssel igazolták, hogy az "óriási tartalékkal rendelkező orosz dizájn" a biztonsági elvárásokat teljesíti, műszakilag alkalmas a tovább üzemeltetésre.

 

Hozzátette, gazdaságilag is jó megoldás ez, hiszen kilowattóránként 20 ezer forintos áron biztosítanak energiatermelési kapacitást, ami jelenleg a legolcsóbb megoldás. 

 

A kommunikációs igazgató a távirati irodának adott nyilatkozatában arra is kitért, hogy ez az első olyan blokk, amelynek üzemidő-hosszabbítási kérelméért azt követően folyamodtak, hogy bevezették a 15 hónapos üzemanyag ciklust.

Ennek lényege, hogy a korábbi 12 hónap helyett 15 hónaponként állítják le a reaktort karbantartásra, üzemanyag átrakásra, ami a többlettermelésen túl a biztonság növelésével és a környezeti terhelés csökkentésével jár.

 

A világon elsőként az Amerikai Egyesült Államok kezdett el foglalkozni az üzemidő-hosszabbítás kérdésével, máig itt kapott legtöbb blokk tovább üzemelési engedélyt. Habár a világban azóta már több példa is van, Magyarország az amerikai gyakorlatot követi - vázolta Kovács Antal.

 

Azt is elmondta, hogy az engedélykérelem megalapozásában független szakértők, köztük amerikai szakemberek is részt vesznek, illetve figyelemmel kíséri a folyamatot a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is.

 

A paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemideje 2017. december 31-ig szól, az MVM Paksi Atomerőmű november elején benyújtotta az erre vonatkozó üzemidő hosszabbítási engedélykérelmet is a nukleáris hatósághoz.  

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++