Paks 2: magyar vállalkozók Oroszországban

2016-09-14 15:23:56


(PAKS-PRESS) Paks, 2016. szeptember 14., szerda – Magyar, elsősorban Tolna megyei vállalkozókból álló üzleti delegáció utazott Oroszország szmolenszki körzetébe, hogy a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartási projektjének hátterében az üzleti lehetőségekről tájékozódjanak, tájékoztassanak és kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatrendszert alakítsanak ki.

 

Kiss G. Péter, a Paks-Press tudósítója írja:


Budapesti, Tolna megyei - köztük gerjeni -, üzleti delegáció közel ötnapos látogatást tett az oroszországi Szmolenszk megyében, Szmolenszk városában és a szmolenszki atomerőmű kísérővárosában, Desznogorszban. A delegációt vezető Romhányi Károly, Gerjen polgármestere, a Miniszterelnökség - Tolnai megyei fejlesztési biztosának, Hirt Ferencnek személyes megbízásával érkezett a térségbe, hogy a két megye, Tolna és Szmolenszk között az üzleti hátterekre vonatkozó gazdasági kapcsolatok megindulhassanak és a partneri viszonyok kialakulhassanak. Desznogorszkban, – Gerjen testvértelepülésén -, hasonló szándékkal folytak tárgyalások.

 

Romhányi Károly, a paksi atomerőmű kapacitás-fejlesztéshez szükséges háttérgazdaság Tolna megyei kiépítésének lehetőségeit ismertette az Szmolenszkben, orosz gazdasági vezetők és partnerek előtt. Tolna megye üzleti delegációjának tagjai, Szmolenszk megye gazdasági vezetői és a vállalkozások képviselői a megyei kereskedelmi- és iparkamara épületében mutatták be a termékeik kínálatát.  Magyar részről több építőipari-, mezőgazdasági - és borászati vállalkozás vezetője ismertette prezentációját.

 

A tanácskozáson jelen volt Alekszandr Vlagyimirovics Kondruszik, a Szmolenszki Kereskedelmi- és Iparkamara alelnöke, Szergej Viktorovics Kotyelnyikov a Szmolenszk megyei Befektetés-fejlesztési Hivatal tanácsosa, Sztaniszlav Mihajlovics Kulazsnyikov, a Szmolenszk megyei Befektetés-fejlesztési Társaság igazgatója, és Vjacseszlav Vlagyimirovics Szedunkov, Desznogorszk város polgármestere.

 

- A magyar és az orosz, megyék közötti üzleti lehetőségek kölcsönös bemutatása a gazdasági kapcsolatok kialakításának első feltétele volt – fogalmazott a tárgyalások után Romhányi Károly. Mint mondta, az azonnali szerződések lehetősége nem állt fenn, hiszen a felek elsődleges szempontja tájékoztatás és a tájékozódás volt.

 

- A szmolenszki, megyei szintű tárgyalások ugyanakkor mégis eredményesnek tekinthetők, mert túl a magasszintű kapcsolat-felvételén, számos olyan orosz  üzletember is részt vett a tárgyalásokon és termékprezentációkon, akik csupán “megfigyelők” voltak, véleményüket nyilván később alakítják ki  - tette hozzá a Tolna megyei fejlesztési biztos képviselője.

 

Romhányi Károly, arra a kérdésre, hogy milyen magyar vállalkozások képviselői vettek részt a tanácskozáson úgy válaszolt, hogy az üzleti világnak elsősorban a magánfektetők között érhető okokból megvannak a maga diszkréciós elemei, de annyit elárult, hogy budapesti, Tolna megyei, szekszárdi, paksi és gerjeni résztvevői voltak jelen és a részletes termékprezentációk minden bizonnyal meggyőzőek voltak.

 

Mint az korábbról ismeretes, Desznogorszk és Gerjen közel egy éve alakított ki testvértelepülési kapcsolatot, amelynek közös rendezőelve, hogy mindkét település egy-egy atomerőmű kísérő településének tekinthető. A két település vezetése úttörőmunkát kezdett el abban a tekintetben, hogy az atomerőműves lakossági – dolgozói közösségek kapcsolati tőkéje megszerezhető illetve kialakítható legyen. Ennek jegyében a vállalkozói delegáció következő állomásán, Desznogorszkban folytatódtak a tárgyalások és termékprezentációk.

 

A desznogorszki magyar prezentáción elsőként Paks helyi turisztikai és gyógyászati lehetőségeit mutatta be Romhányi Károly, a szmolenszki atomerőmű Látogató Központjában, 2016. szeptember 9-én. A megbeszélésen jelen volt Olga Okunyeva, Szmolenszk megye helyettes kormányzója, Vjacseszlav Szedunkov, Desznogorszk város polgármestere, továbbá számos orosz gazdasági vezető és szakértő.

Romhányi Károly elmondta, hogy a Paks 2 beruházáshoz infrastrukturális fejlesztések tervezetei készülnek, utak- és egy Duna híd is épülhet. Paks és a paksi atomerőművek körüli települések, így Gerjen is készül az atomerőmű beruházás háttérének fejlesztésére, amely szociális- és közlekedési és turisztikai, infrastrukturális beruházások lehetnek. A “turisztikai csomag” egyik példájaként említette, hogy Gerjen önkormányzata és a paksi Gyógyfürdő megállapodást kötött rekreációs kezelésekre, de része még egy budapesti és egy kalocsai kirándulás és borkóstoló is, ezek az elemek bővíthetők horgászattal, vagy vadászattal.

 

Vjacseszlav Szedunkov, Desznogorszk város polgármestere elmondta, hogy településüknek több mint félezer kis- és közép vállalkozása van, atomerőművük pedig 2015-ben elnyerte a legjobb értékekkel bíró orosz atomerőmű minősítést. Szólt arról is, hogy várhatóan 2025 és 2030 között, mintegy 300 MRD rubel költséggel elkészülhet a Szmolenszk 2 atomerőmű, amely szintén – akárcsak a Paks 2 esetében -, jelentős gazdasági fellendülést hozhat.

 

A polgármesterek szavai után a magyar és az orosz vállalkozók mutatták be kínálatukat.

 


Fotó: Gazdaság/magyar-orosz üzleti kapcsolatok - üzleti delegáció látogatása Desznogorszkban

Desznogorszk, 2016. szeptember 9., péntek (PAKS-PRESS) - Tolna megye üzleti delegációja és az orosz vállalkozások vezetői, képviselői tájékoztató megbeszéléseket folytattak és termékprezentációt tartottak Desznogorszkban, a szmolenszki atomerőmű Látogató Központjában 2016. szeptember 9-én. A megbeszélésen jelen volt Olga Okunyeva, Szmolenszk megye helyettes kormányzója és Vjacseszlav Szedunkov, Desznogorszk város polgármestere. +++