Lehet jóban is lenni az oroszokkal

2016-07-07 08:58:08


(Paks-Press) Gerjen, 2016. július 7., csütörtök – A kölcsönös előnyök reményében magyar és orosz vállalkozók találkoznak szeptemberben Desznogorszkban, Gerjen testvér-településének Városnapján. A magyar vállalkozók elsősorban mezőgazdasági, feldolgozóipari és turisztikai területeken érdekelt orosz gazdasági szakemberekkel, üzletemberekkel folytatnak majd tárgyalásokat. A két település üzleti kapcsolatfelvétele hozzájárulhat a Paks II. projekt infrastrukturális hátterének bővítéséhez is.

 

A polgármesterek ebben az évben megkezdték a kapcsolatrendszer felépítését, miután 2016. február ötödikén Gerjenben keretmegállapodást kötöttek, ennek értelmében gazdasági, társadalmi-, és kulturális delegációk váltják egymást.

 

A paksi, atomerőműves régióban társult települések közül először Gerjen ismerte fel a kapcsolatban rejlő lehetőségeket. A májusi, gerjeni kulturális delegáció desznogorszki látogatásának idején számos lehetőséget tekintett át a két város polgármestere. A magyar és az orosz viszonylatban is fiatalnak számító polgármesterek, Romhányi Károly és Vjacseszlav Szedunkov ismét megerősítették, hogy 2016-ban több, delegációs látogatást is tesznek egymásnál. Június első napjaiban már a desznogorszki Postskriptum zenekar látogatott el Gerjenbe, ahol a VIII. Duna-Rock találkozón léptek fel együttesükkel.

 

A Tolna megyei Gerjen a Duna partján helyezkedik el, kompközlekedésükkel összekötik a Dunántúlt az Alfölddel, Tolna megyét Bács-Kiskun megyével. A tervek szerint a kalocsai oldal felől építendő új Duna híd a gerjeni területre „érkezik” és ezzel fontos szerepet tölthet be a Paks II projekt építésében, megvalósítás idején, mint Paks agglomerációs „elővárosa”. Ennek megfelelően egy lakópark építését is tervezik Gerjenben, a Jakó vállalkozás és a település közötti területen. Először három lakóház készül el, de Romhányi Károly polgármester szavai szerint akár száz ház felépítésére is lehetőség van, biztosítva ezzel akár magyar, akár orosz építők lakás-ellátásnak egy jó részét.

 

Desznogorszk –„a legfiatalabb, és gépesített város” – Szmolenszk régió délkeleti részén található, egy igazán festői környezetben. Területe 42 négyzetkilométer, és a lakosság száma 32 100 fő – olvasható a gerjeni testvértelepülés bemutatását végző honlapon.  Mint írják, a munkalehetőség igen csak adott, hiszen Desznogorszk ad otthont a Szmolenszki Atomerőműnek, ezzel hozzásegítve lakosainak mintegy 40 százalékát a jó megélhetéshez.

 

2016. szeptember 10-én, Desznogorszk Városnapjára látogat a gerjeni delegáció, amelyre vállalkozók is utaznak, a kölcsönös gazdasági kapcsolatok, új piaci lehetőségek kiépítését remélve. A tervek szerint a gerjeni vállalkozók felkeresik a szmolenszki atomerőmű látogató központját, és megtekintenek egy gyémánt feldolgozó üzemet is.

 

A szeptemberi látogatás előtt, az augusztus 20-ra, állami ünnepünkre készülve tánctábort tartanak Gerjenben, ahol a gerjeni általános iskolás lányokat a műsor egy részére egy deszngorszki tánc –és balett tanárnő tanítja majd.

 

Az ősz folyamán a Márton-napi ünnepségekre Gerjenbe érkezik egy kulturális delegáció. Ekkor nyílik meg a gerjeniek számára Desznogorszkot bemutató fotókiállítás, és orosz iskolások táncbemutatója is várható.

 

Képünkön: programokat egyeztet a két település polgármestere, Desznogorszk egyik sétáló utcáján haladva. Balról – jobbra: Papp Olga tolmács, Romhányi Károly, Vjacseszlav Szedunkov és Szergej Fomin orosz sportszakember, a FIBA EUROPE technikai vezetője 2016. május 26-án.

(Paks-Press Fotó – Kiss G. Péter.) +++