Dolgozói fórum a paksi atomerőműben

2016-03-21 16:07:52


 

(PAKS-PRESS) Paks, 2016. március 21., hétfő – Az atomenergia ma a biztonságos energiaellátás alappillére Magyarországon, és ez hosszú távon így marad – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, miután látogatást tett a Paksi Atomerőműben. A tárcavezető szerint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre hatékonyabban működő atomerőmű nélkülözhetetlen a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséhez is.

 

- Magyarország energiafüggőségének csökkentése csak fenntartható módon történő energiatermeléssel képzelhető el, ebben pedig több mint három évtizede kulcsszerepet tölt be a Paksi Atomerőmű – mondta Seszták Miklós, aki a látogatás során találkozott a Paksi Atomerőmű dolgozóival és egyeztetett az atomerőmű vezetőivel, a szakszervezetek képviselőivel is. A nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a létesítményre, amely a fenntartható rezsicsökkentés és az olcsó energia garanciája.

 

A tárcavezető rámutatott, elengedhetetlen, hogy az atomerőmű a lehető legbiztonságosabban és leghatékonyabban működjön. A hatékonyság folyamatos javítására példaként említette a 15 hónapos üzemeltetési ciklus közelmúltbéli bevezetését, amelyet a magyar nukleáris ipar és a hazai tudományos élet összefogásával létrehozott új üzemanyag-kazetta alkalmazása alapozott meg.

 

Seszták Miklós kiemelte, hogy jó ütemben halad a 3-as és 4-es blokk üzemidő-hosszabbítása is, amely további 20 évre biztosítaná a Paksi Atomerőmű működését. - A termelési hatékonysággal legalább egyenértékű követelmény a létesítmény működésének biztonságossága, amelynek fenntartásában és növelésében a kormányzat továbbra is számít az itt dolgozók felelősségteljes és elkötelezett munkájára – szögezte le a nemzeti fejlesztési miniszter.

 

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű 2015-ben a megtermelt villamos energia mennyisége és a biztonsági mutatók szempontjából is rekordévet zárt. - A Pakson dolgozó kollégák több évtizedes elkötelezettsége nélkül ma nem tartana ott az erőmű, ahol tart. Tulajdonosként úgy véljük, ezt az eredményes csapatot meg kell becsülni – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Csiba Péter aláhúzta, hogy Magyarország energiaellátását egyedül az MVM képes tartósan, stabil keretek között, megfizethető árszinten garantálni. 

Az elnök-vezérigazgató meggyőződése szerint ez akkor tartható fenn hosszú távon, ha a Paksi Atomerőmű továbbra is az MVM Csoport tagjaként működik.

 

A biztonságosság és a hatékonyság növelése folyamatos célkitűzés az atomerőmű számára, ennek jegyében idén megkezdődik a dízelgenerátorok üzem közbeni karbantartásának bevezetése és a turbinák rekonstrukciója is. - E munkálatok eredményeként tovább javul a Paksi Atomerőmű nemzetközi szinten is kimagasló rendelkezésre állása, ezzel pedig növekszik az olcsó és környezetkímélő módon, szén-dioxid kibocsátása nélkül megtermelt villamos energia mennyisége – mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.

 

Képükön: Dr. Aradszki András a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős államtitkára, Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója (balról-jobbra) a paksi atomerőmű dolgozói fórumán.

(Fotó: https://www.facebook.com/278838930697/photos/ 

pcb.10153536024275698/10153536022920698/?type=3&theater) +++