Alstom konferencia Paks 2-ről

2015-04-01 07:14:10


(PAKS-PRESS/Mayer György) Budapest, 2015. március 31., kedd - Ellátás biztonsági kérdéseket vet fel, hogy a termelés továbbra is visszaesik, az import 32 százalékra növekedett, már tavaly egy százalékkal nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás - hangsúlyozta a kapacitás fenntartásért felelős kormánybiztos egy konferencián, Budapesten.


Aszódi Attila az Alstom szakmai konferenciáján tartott előadásában - melyet „Turbinasziget csúcstechnológia Paks II. számára” címmel rendeztek a Műegyetemen - felidézte, hogy az atomerőmű működés megőrzésének gondolata már a 80-as években felvetődött, sokadszorra ismertette a tavaly januárban aláírt államközi szerződést, kitért a finanszírozás kérdéseire is. Jelezte, hogy az elvégzett számítások szerint megtérülő beruházásról van szó.


Hangsúlyozta, hogy a Mavir előrejelzése szerint 2030-ig mintegy 7300 MW erőművi kapacitás pótlására lesz szükség, ebből 3100-6500 MW a nagyerőmű és 1600 MW a megújuló alapú kiserőmű, amiből a Paks 2 projekt 2400 MW-ot jelent, vagyis további nagyerőmű építésére is szükség lesz.


Kiemelte, hogy a szerződés szerint 2025-re kell elkészülnie a blokkoknak, a törlesztés első részlete pedig 2026 márciusában esedékes. Az Alstom képviselőinek utalt arra is, hogy, a szerződés szerint kulcsrakész erőművet épít a Roszatom, tehát az orosz fél alvállalkozójaként tudnak részt venni a beruházásban.

A műszaki követelmények ismertetésekor bemutatta, hogy tizenhatezer követelményrendszerből álló dokumentumot készítettek el. Utalt arra, hogy még van néhány nyitott kérdés, így például a turbógenerátor gépcsoport beszállítójának kiválasztása, melyen jó eséllyel indulhat az Alstom, de ugyancsak esélyes lehet a Siemens is.

- Nyitott kérdés még az irányítástechnika is - tette hozzá.

Kitért a közelmúltban elfogadott Paks 2 projekttörvényre, valamint az építéshez szükséges mintegy 6500 különféle engedélyre, amelyek ahhoz szükségesek, hogy 2018-ban megkezdődhessen az építés.


Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója a paksi 5. és 6. blokk biztonságának és technológiájának főbb kérdéseit elemezve utalt arra, hogy a mélységi védelemnél öt egymásra épülő rendszerről (szint) beszélünk, az AES-2006-os típus kielégíti az európai és nemzetközi szintű biztonsági követelményeket is. A blokkok műszaki jellemzőinek bemutatásakor jelezte, hogy hat olyan év lesz, amikor egy időben működik a jelenlegi 4 paksi blokk és a 2 új blokk, ezért nagyon lényeges a blokkok terhelésváltoztatási képessége. Ezt követően a reaktortartály felépítését ismertette, hangsúlyozva a 60 éves élettartamot, majd bemutatta, hogy a reaktorba 85 tonna üzemanyag kerül.


Az Alstom a világ száz országában, négy üzletágban, 96 ezer embert foglalkoztat.  A magyar cég, az Alstom Hungária Zrt vezérigazgatója, Deák László annak a jelentőségét húzta alá, hogy társaságuk a közlekedési, a hőerőmű, a megújuló energia- és az energiaátviteli hálózati üzletágban eredményes. 

A cég száz év tapasztalatával a legátfogóbb energiatermelési portfólióval, piacvezetőként áll rendelkezésére. Az Alstom Csoport, budapesti központjában 144 alkalmazottat foglalkoztat . +++