A bővítéssel marad egyensúlyban a hazai villamosenergia-termelés

2014-07-25 10:58:19


(PAKS-PRESS) Budapest, 2014 július 25., péntek - A piaci szereplőknek kedvet kell csinálni az erőmű-felújításokhoz, Ukrajnát elkerülve is érkezhet a paksi fűtőelem. Minderről Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkára nyilatkozott a Világgazdaságnak.


A 2011-ben elfogadott, 2030-ig szóló, és 50 éves kitekintést adó energiastratégia rögzíti az ország majdani energiamixét, de az azon belüli arányokat nem adja meg. Az általam vezetett államtitkárság elsődleges teendője az, hogy e stratégiát az energiabiztonsági szempontok mentén, szabályozási úton „lefordítsa” – mondta el feladatairól a lapnak, az államtitkár.


Szavai szerint olyan feltételeket kell teremteni, hogy a piaci szereplők tervezetten és ütemezetten hozzáláthassanak az erőmű-felújításokhoz és hatékonyság-növelésekhez, hogy úgy érezzék, érdemes az itteni áramtermelésbe fektetniük. Támogatjuk a magántőke jelenlétét az áramtermelésben. 2025 táján sok hazai erőmű engedélye lejár, új beruházások nélkül kockázatos lehet ez az időszak.


- Az atomerőmű mellett számítunk a lignitüzemű Mátrai Erőműre – folytatta Aradszki András. Mint mondotta, bízunk a gázüzemű blokkok újbóli üzembe helyezésében is. Igaz, a piaci helyzet jelenleg nem kedvez a gázalapú villamosenergia-termelésnek, mert a külföldről érkező villamos energia olcsóbb a hazainál, és viszonylag magas a földgáz ára.  Bár hosszú távú előrejelzések szerint a földgáz ára csökkenni fog egyes régiókban, de a politikai kockázat nem zárható ki teljesen. A gáz árának csökkentéséhez ezért elengedhetetlen az útvonal- és a forrásdiverzifikáció, illetve ennek keretében a határkeresztező földgázszállítási infrastruktúrák biztosítása.


Az államtitkár kitért a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos aktualitásokra is. Mint arra rámutatott, 2025-30 között több fosszilis alapon termelő erőművi blokk kiesése várható, a működési engedélyük lejárta miatt. Azt mondta: jelenleg nem tudjuk pontosan, hogy a piaci szereplők hogyan ütemezik a leállításokat. A jelenleg is üzemelő és az új paksi blokkok párhuzamos termelése azért sem jelent majd akkora többletet, mert a meglévő atomerőművi blokkok teljesítménye csökkenni fog az üzemidejük végéhez közeledve. Nagyjából és összességében a megcélzott üzembe helyezésekkel marad egyensúlyban a hazai villamosenergia-termelés.

Az Ukrajnán keresztüli nukleáris fűtőelem szállításáról, a sérült elemek visszaszállításáról elmondta, már keresik az alternatív szállítási útvonalakat, de jelezte, hogy két évre elegendő tartalék van, a sérült elemek biztonságosan tovább tárolhatók Magyarországon, esetleges itt maradásuk nem befolyásolja az atomerőmű normál üzemi működését.


A lap kérdésében kitért arra is, hogy nem rontja-e az erős magyar-orosz energetikai kapcsolatokban a magyar fél tárgyalási pozícióit az, hogy az ukrán-orosz konfliktusban Magyarország határozottan kiáll Ukrajna mellett?

Az államtitkár erre a kérdésre úgy válaszolt, hogy Magyarország nem tehet mást, mint hogy az általános nemzetközi jogi alapelvek mentén, a moralitás szempontjait érvényre juttatva azt mondja, hogy egy szuverén és erős Ukrajna létezésében érdekelt. Az ukrajnai magyarokért az alaptörvény értelmében is felelősséget kell vállalnunk. Ez világos üzenet, ezen a téren, egy platformon vagyunk az uniós országokkal. Ami pedig a tárgyalópozíciónkat illeti: az a politika művészete, hogy a kapcsolataink ne romoljanak, ha pedig romlanak, akkor máshol megtaláljuk a kompenzálás lehetőségét. 

- Ez azonban nem az energetikai államtitkárság feladata – tette hozzá a Világgazdaság kérdésére Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkára. +++