Atomexpo: még az idén elszállítják a sérült fűtőelemeket

2014-06-09 17:59:34


(PAKS-PRESS) MOSZKVA/PAKS, 2014. június 9., hétfő – Olyan szigorú elvárásokat támasztott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a Paks II. atomerőmű beruházás előkészítésével szemben, mintha majd zöldmezős beruházásban épülne, holott egy működő telephelyen létesül, válaszolt a Világgazdaságnak Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója, a moszkvai Atomexpo 2014 kiállításon. Itt elhangzott az is, hogy még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket.


Az új paksi blokkok építésével kapcsolatban, az idén az lesz a legfontosabb feladat – miután a Parlament jóváhagyta a beruházás pénzügyi részére vonatkozó kormányközi megállapodást –, hogy elkezdjük kitárgyalni a szerződés részleteit az orosz szállítóval, a Roszatommal – közölte Nagy Sándor. Tájékoztatása szerint emellett folytatódnak a Brüsszellel folyó egyeztetések, és dolgozik a társaság a telephely-vizsgálati programon is. Az Országos Atomenergia Hivatal a beruházásról már tartott közmeghallgatást. Ezt követően olyan vizsgálatokat kell elvégezni, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a telephelyet a beruházásra alkalmassá lehessen minősíteni.


Ezzel párhuzamosan, várhatóan a nyár közepén, vagy a végén benyújthatjuk az előzetes környezeti hatástanulmányt – folytatta a vezérigazgató. - Ezt követően, és miután megszereztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól az előzetes létesítési engedélyt, akkor benyújthatjuk a létesítési engedélykérelmet is. Becslésünk szerint mindez, ezt az évet is beleértve körülbelül három évig tart. Eszerint 2017 végére kerülünk olyan helyzetbe, hogy kezdődhet a beruházás.


Ugyancsak a moszkvai Atomexpo 2014 kiállításon az MTI kérdésére Alekszandr Dorofejev, a Roszatom irodavezetője emlékeztetett: az eltelt évek alatt több feladatot is végre kellett hajtaniuk annak érdekében, hogy a fűtőelemek szállítható állapotban legyenek, kiemelésüktől kezdve hűtőmedencékbe helyezésükig, majd szárításukig.

Hatalmas munkát végeztünk el – fogalmazott az orosz energetikai szakember. Mint mondotta, mostanára felvetődött a sérült fűtőelemek Oroszországba szállítása, amely szerintem teljesen logikus, hiszen a Majak (az atomhulladékok tárolását és újrahasznosítását is végző szibériai üzem) működik, és nem helyes a sérült fűtőelemeket a medencékben hagyni, el kell szállítani és fel kell dolgozni őket az újrahasznosításhoz - mondta. 


A Roszatom irodavezetője azt is közölte, hogy a sérült paksi atomerőművi fűtőelemeket tartalmazó kazetták biztonságos szállításához már minden készen áll. Csak meg kell állapodni az ukrán hatóságokkal arról, hogy a fűtőelemeket Ukrajna területén átszállítsák.

 

Alekszandr Dorofejev hangsúlyozta, hogy a fűtőelemek szállítását nem érintheti az Ukrajnában kialakult helyzet. A nukleáris anyagok átszállításának a biztonságáért az adott ország felel, amelynek területén a szállítmány áthalad, és ebben az esetben Ukrajna mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tagja, a szállításokra vonatkozó egyezmény aláírója ezt biztosítani fogja. Minthogy több tíz éve kialakult gyakorlatról van szó, a nukleáris fűtőelemek szállítási útvonala, a szállítás módja, a felelősségátadási mechanizmus is megbízhatóan működik.

Szerinte a reaktor állása, az üzemzavar elhárítása, az ideiglenes tárolás, az elszállítás sok pénzébe került a paksi atomerőműnek. Mint ismeretes, a Paksi Atomerőmű 2. blokkjában 2003. április 10-én történt súlyos üzemzavar, amelynek során tisztítás alatt lévő fűtőelemek sérültek meg. Eltávolításuk az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyásával 2006. október 15-én kezdődött meg. A munkát pályázat útján nyerte el a Roszatom cége, az orosz TVEL konzorcium.

 

Pjotr Lavrenyuk, az elsősorban nukleáris fűtőanyagokat előállító cég vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomexpón magyar újságírókat tájékoztatva kijelentette: az engedélyeztetési eljárás miatt az üzemzavar következményeinek elhárítására a felkészülés majdnem három évig tartott, de azt követően meglehetősen gyorsan ki tudták emelni a sérült fűtőelemeket, így a munkálatokat elvégzőket nem érte a megengedettnél nagyobb sugárterhelés.


Lavrenyuk az MTI kérdésére elmondta, általában elégedettek a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel fennálló együttműködésükkel, mert a magyarországi atomerőmű egyike annak a kevés vállalatnak, ahol nagyon jó hatékonysággal használják a TVEL-nél gyártott nukleáris fűtőelemeket. A 2003-as üzemzavar bizonyította, hogy nekik és magyar partnerüknek továbbra is együtt kell működniük.

 

Képünkön: Pjotr Lavrenyuk beszél.  

Fotó: PAKS-PRESS/ Kiss G. Péter. +++