Kozmann jelölése már biztosnak látszik

2014-04-22 20:46:28


(PAKS-PRESS) - Kozmann Györgyöt javasolja a polgármesteri tisztségre Paks országgyűlési képviselője Hirt Ferenc, és a városi Fidesz vezetője Bordács József a szervezet polgármester jelölő közgyűlésének. A két tisztségviselő erről ma, a képviselői megbízó levél átadása után beszélt újságírók előtt.

 

A polgármesteri hely betöltéséről a választók az ősszel szavaznak majd a helyhatósági választások idején, a jelölés azonban már jóval korábban megkezdődik a pártoknál. A Fidesznél a jelölő közgyűlésen mondják ki majd az új nevet.

Annyi azonban már most bizonyosnak látszik, hogy Hajdú János jelenlegi polgármester nem kíván  tovább a város első embere lenni, néhány napja pedig kijelentette, hogy Süli Jánost, a paksi atomerőmű korábbi vezérigazgatóját tartaná alkalmasnak erre a posztra.

A sajtóban megszellőztetett véleményről akkor Bordács József azt mondta, hogy Hajdú János véleményét "magánvéleménynek" tekinti a Fidesz szervezet vezetője. Ezek után sejthető volt, hogy nincs közel a két vélemény egymáshoz.

Kozmann György jelölése azonban nem új keletű, jóllehet a négy évvel ezelőtti választás idején Hajdú János kihívója volt, most azonban a jelek szerint a kormánypárt áll mögé. A Fidesz szövetségese, a kereszténydemokraták még nem nyilatkoztak, a szervezet vezetőjének, Bagdy Lászlónak Hajdú Jánoshoz való csatlakozása pedig értetlenséget váltott ki a Fidesz szervezeténél, ami arra enged következtetni, hogy nem egyeztetett véleményről van szó. Ebben az ügyben több hivatalos levélváltás is történt azóta.

Süli János egyelőre távol tartja magát attól, hogy a felkérésre egyértelmű választ adjon. Ebben a helyzetben a már megtörtént bejelentések arra engednek következtetni, hogy a véleménykülönbségek markánsan eltérnek egymástól.


2010 október első napjaiban döntöttek a paksiak arról, hogy harmadik ciklusát kezdheti meg Hajdú János, akit akkor a Fidesz - KDNP támogatott. Kozmann György független jelölt volt. 7276 érvényes szavazat született. A legtöbb szavazatot Hajdú János kapta, összesen 4143-at. A második helyen végzett Kozmann György (Független), 2160 szavazattal és a harmadik hely jutott Mezősi Árpádnak (Városunkért, jövőnkért Egyesület-MSZP) 973 szavazat birtokában. Akkor Kozmann György neve az önkormányzati választásokon teljesen újszerű volt, de tény, hogy a versenyben a második helyen végzett.

Amennyiben a többi politikai párt vagy szervezet más javaslattal nem áll elő, és Süli János sem kíván polgármester jelölt lenni, egyértelműnek tűnhet a már négy évvel idősebb, most harminchét éves, sokszoros EB és VB aranyérmes Kozmann útja a polgármesteri szék felé.


Képünkön: Kozmann György (jobbról) az MVM Energiafutam versenyében Kovács (Kokó) Istvánnal. 

Paks, 2014. április 22., kedd 20.46.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++