Felföldi László: Isten a közösségekben védi az embert
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. november 30.

- Kétszáz csomagot küldenek a gyermekotthonokba

- Összefoglaló, 2021. november 29.

- Süli János: hamis állítás, hogy a lakosságot eladósítjuk

- Összefoglaló, 2021. november 26.

- A zöldebb Paksért

- Összefoglaló, 2021. november 25.

- Összefoglaló, 2021. november 24.

- Összefoglaló, 2021. november 23.

- Összefoglaló, 2021. november 22.

- Összefoglaló, 2021. november 18.

- Közös nyilatkozat

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Felföldi László: Isten a közösségekben védi az embert

2021. november 05. 19:59:10  nyomtatási kép

 

Felföldi Lászlót 2020. november 18-án Ferenc pápa pécsi püspökké nevezte ki. Püspökké szentelésére és beiktatására 2021. január 6-án, Urunk megjelenése ünnepén került sor a Pécsi Székesegyházban. Azóta többször is megfordult Pakson, legutolsó alkalommal, dr. Keresztes Pál búcsúztatóján mutatott be szentmise áldozatot. 2021. november ötödikén a paksi férfiak számára tartott előadást.

A Paks-Press főszerkesztőjének kérdéseire kitért az életre és halálra vonatkozó, mindmáig misztériummal övezett problémakörére a megmagyarázhatóra és a megmagyarázhatatlanra. Járvány negyedik hulláma ismét szedi az áldozatokat.

Felföldi László szerint Istennek vannak válaszai a reménytelen helyzetekre és reményteljes megoldást is kínál.

A pécsi megyés püspököt Kiss G. Péter kérdezte.

 

Püspök Úr, Ön be van oltva?

Igen, természetesen.

 

Ha az ember hisz Istenben, kéri Istent, hogy vigyázzon rá, akkor miért szükséges mégis az oltás? Nem kapunk védelmet?

 

Amikor tél van, felvesszük a télikabátot. Az Isten megvéd, azért adta a télikabátot. Nekünk a tudomány embereiben is hinnünk kell, akik próbálnak bennünket is megvédeni, a harcát azonban mindenkinek meg kell vívnia – de ez egy nagyon veszélyes helyzet.

 

Hogyan kell kérni Istent, hogy védjen meg bennünket?

 

Óriási gazdaság van egy ember életében, szeretet és jóság, az Isten közösségre teremtett bennünket. Sohasem csak magunk szempontjai szerint kell gondolkodni, hanem mindig közösségben, kapcsolatainkban, minél jobbak a kapcsolataink, annál jobb. Jézus azt mondja, legyetek eggyek – ez egy védelem. Szükség van a közösségi kapcsolatokra, így véd bennünket az Isten.

 

A két halottak napi ünnep között több mint 110 halottat temetett el a katolikus egyház Pakson…

 

A gyász és a születés feladat az ember életében. Amikor elveszítünk valakit, gyászolunk. A halál része az életnek, mindig is volt és lesz is. De a hangsúly az életen van, arra kell figyelni, hogy jól éljük meg a szenvedésünket, és lehető legjobban segítsük egymást.  Akik szeretik, szerették egymást, azok érzik, hogy kapcsolatban maradnak. Érezzük, hogy létezik, annyi titok van az életünkben – ez is ilyen.

 

Az egyház az Ön megyéjében miként segíti a gyász feldolgozását?

A papság a lelki erőre teszi a hangsúlyt, a gyógyító lelkületet, én is ebben szolgálom őket és a híveket, és a ma esti férfi közösségben is azért vagyunk itt, hogy egymást, a családot erősítsük, akár a férfi lelkeken keresztül is.

Isten az embert teremtette, a férfi egy más lélek, másképpen gondolkozik, a férfi lélekre más erők és más hatások érvényesülnek. Ezt is el kell fogadnunk. „A férfiaknak a férfiakról, férfiasan” címmel tartott mai estének is az, az üzenete, hogy felelősek vagyunk magunkért, a családért, az egyházért és a hazáért.

 

Püspök Úr, köszönöm az interjút.


Képünk: "A férfiaknak a férfiakról, férfiasan” címmel tartott este résztvevői beszélgetnek a katolikus iskola ebédlőjében, 2021. november 5-én. +++  

x