Összefoglaló, 2021. január 19.
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2021. január 19.

2021. január 19. 22:10:58  nyomtatási kép

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

Egészség-járvány

Az országos tisztifőorvos mindenkit megfelelő forrásból való tájékozódásra kér

(PAKS-PRESS) 2021. január 19. – Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez nem megengedhető, főképp a pandémia idején - jelentette ki, hangsúlyozva: "a járvány okozta terhek mellett erre semmi szükség".

A tisztifőorvos kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért - különösen az idősektől - azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

A járványügyi adatok jelzik, hogy a második hullám továbbra is lefelé menő szakaszban van - mondta Müller Cecília. Hétfőn 573-mal emelkedett a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 109 841, kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma a járvány kezdete óta 231 915.

Elmondta: a Pfizer cég módosította a korábban megadott szállítási időt, így csak szerdán érkezik Magyarországra további 35 685 ember beoltására elegendő vakcina.

Hangsúlyozta azt is: bármelyik nemzeti hatóság vagy az Európai Gyógyszerügynökség csak akkor engedélyez egy vakcinát, ha arról bebizonyosodik, hogy hatásos és biztonságos. Lényegesen nagyobb az "egészségérték", amit az oltás beadásával el lehet érni, mint a be nem adás kockázata - közölte.

Az országos tisztifőorvos újságírói kérésre reagált, hogy az Európai Bizottság szeretné, ha a tagországokban nyárig beoltanák a felnőtt lakosság 70 százalékát. +++

 

Atomenergia

A járványhelyzetben sem változott a nukleáris biztonság szintje

(PAKS-PRESS) 2021. január 19. – A járványhelyzetben sem változott 2020-ban a nukleáris biztonság szintje - közölte kedden az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az évindító elektronikus sajtótájékoztatóján közzétett sajtóanyagban.

Rámutattak arra, hogy a 2020-as év a nukleáris terület számára is számos kihívást jelentett. Egyebek közt nyomon követték a nukleáris létesítményekhez és a radioaktívhulladék-tárolókhoz kapcsolódó járványhelyzeti intézkedési terveket, folyamatosan ellenőrizték a létesítményeket, az engedélyesek egyedi járványügyi szabályait is. Hangsúlyozzák, az atomenergia felhasználása az elmúlt év során biztonságosan és védetten történt. Az OAH folyamatosan felügyelte a nukleáris és a radioaktívhulladék-tároló létesítményeket, valamint az atomenergia egyéb alkalmazását. A lakosság és a munkavállalók sugárterhelése nem lépte túl a korlátokat sem a nukleáris létesítmények, sem az egyéb alkalmazások esetében.

Kitérnek arra is, hogy tavaly kiemelkedő feladat volt a Paksi Atomerőmű új típusú fűtőelem-tesztkazettáinak engedélyezése. A Paksi Atomerőmű 18 darab, új típusú, víz-urán arányra optimalizált úgynevezett SLIM-üzemanyag tesztelését kezdte meg.

Beszámoltak arról is, hogy az OAH tavaly kiadta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. számára a kiégett kazetták átmeneti tárolója (KKÁT) új üzemeltetési engedélyét a Paksi Atomerőmű új típusú üzemanyagának kezelhetőségéhez, továbbá a Budapesti Kutatóreaktor többéves üzemeltetéshez elegendő orosz üzemanyag-beszerzése a hivatal felügyelete mellett történt.

A tájékoztatás szerint az idén a létesítési engedélyezési eljárás áll a hivatali munka fókuszában. A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az atomenergia hivatalhoz az új atomerőművi blokkok létesítésiengedély-kérelmét.

Jelenleg tart az engedélykérelem dokumentumainak feldolgozása. Eddig néhány részlettel kapcsolatban kiegészítést, pontosítást kértek. Az eljárás 2021 őszéig tervezett befejezéséig rendezhetők. +++

 

Bölcsőde és óvoda alapkőletétele Gerjenben

(PAKS-PRESS) 2021. január 19. – Új épületbe költözhet Gerjen óvodája, valamint egy 14 fős bölcsődével gyarapodik a település. Az európai uniós támogatásból megvalósuló 396 millió forintos beruházás keretében Gerjen Község Önkormányzata egy új oktatási-nevelési intézményt hoz létre.

A projekt keretében Gerjen Községben új, korszerű, megújuló energiaforrásokat használó, energia-hatékonyan működő, komplex akadálymentesítéssel rendelkező óvoda és bölcsőde épületet létesít a helyi általános iskola melletti területen. Az épületben helyet kap egy kétcsoportos óvoda, valamint egy 14 férőhelyes bölcsőde a kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel együtt. Tornaszoba, orvosi szoba, továbbá kiegészítő szolgáltatásként egy sószoba várja a gyerekeket.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása és a munkaterület átadása után 300 nap alatt kell elvégeznie a kivitelező Volton-Bau Zrt.-nek.

Az alapkőletételen köszöntötte a meghívottakat Romhányi Károly, Gerjen község polgármestere, valamint jelen volt Süli János a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, a kivitelező részéről Dobai László a Volton-Bau Zrt. vezérigazgatója, továbbá az épület technológiáját biztosító Horizont Globál Kft. ügyvezető igazgatója, Dienstmann Tamás. +++

 

Képünk: Az atomerőmű dolgozói műszakváltás után. Kiss G. Péter felvétele.

 

PAKS-PRESS 2021. január 19., kedd 22:10.

x

Paksi Atomerőmű