Rekordot döntött az áramfogyasztás növekedési üteme
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Rekordot döntött az áramfogyasztás növekedési üteme

2020. december 16. 09:46:33  nyomtatási kép

 

A nukleáris energia szerepe novemberben 90 százalékra nőtt a szén-dioxid-mentes áramtermelők között. – A klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon támaszkodnia kell az atomenergiára – húzta alá Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

 

A számok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány második hulláma ellenére is nő az áramfogyasztás: idén novemberben közel öt százalékkal fogyasztottunk több áramot, mint 2019 novemberében. – Ez még az októberi, szintén nagyon magas, 2,7 százalékos növekedést is jelentősen túlszárnyalta – mutatott rá Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

Beszédes adat – tette hozzá –, hogy a havi legnagyobb csúcsigény 6960 MW volt november 26-án. Ez mindössze 145 MW-tal maradt el a 2019 decemberében mért történelmi csúcstól.

 

A novemberi adatok megerősítik a tényt, hogy a késő őszi és a téli, szélcsendes és sokszor ködös, sötét hetekben-hónapokban – amikor sem a szélerőművek, sem a napelemek nem termelnek – az időjárásfüggő termelés ellátásbiztonsághoz és karbonsemlegességhez való hozzájárulása nem jelentős. Novemberben volt olyan hét, amikor a Paksi Atomerőmű 25-ször több villamos energiát termelt, mint az időjárásfüggő megújuló erőművi kapacitások együttesen, pedig a hazai szél- és naperőművek együttes beépített kapacitása (2068 MW) ma már meghaladja a Paksi Atomerőmű névleges teljesítményét (2000 MW).

 

A múlt hónapban a tiszta villamosenergia-termelés feladata csaknem kizárólag a Paksi Atomerőműre hárult. A nukleáris energia szerepe 90 százalékra nőtt a szén-dioxid-mentes áramtermelők között, annak ellenére, hogy ebben az időszakban végezték a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjának tervezett karbantartását.

 

Mittler István hangsúlyozta, hogy a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon támaszkodnia kell az atomenergiára. A tiszta áramot termelő négy paksi blokk a ’30-as években üzemideje végéhez ér – pótlásukra két új egység épül. A beruházásban 2020-ban is fontos lépések történtek. Júniusban a projektet koordináló Paks II. Zrt. benyújtotta a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH).

 

Novemberben pedig a projekt megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét. A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is. 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése – ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

 

Növekedett az import is.

A bruttó felhasználáshoz viszonyított importarány havi átlaga novemberben jelentősen nőtt: az októberi 22,64 százalékról 29,2 százalékra. A napon belüli import néhány esetben meghaladta a 35 százalékot, legmagasabb értéke 38,4 százalék volt november 16-án. (x)

 

Képünk: novemberben öt százalékkal több áramot fogyasztottunk, mint egy évvel korábban.

(Fotó: Paks II. Zrt. )

x

Paksi Atomerőmű