Már az új kazetták „dolgoznak” a hármas blokkban
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Már az új kazetták „dolgoznak” a hármas blokkban

2020. december 14. 11:08:48  nyomtatási kép
 

Új típusú, módosított üzemanyaggal indult újra a paksi atomerőmű hármas blokkja 

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. december 14., hétfő - A paksi atomerőmű hármas blokkjáak tervezett főjavítása során a reaktor aktív zónájába tizennyolc módosított üzemanyag-kazettát helyeztek el. A módosított üzemanyagot fokozatosan vezetik be az atomerőmű mind a négy blokkján – írja a Paks-Press Hírügynökséghez eljuttatott közleményében a Rosatom Central Europe Magyarországi Fióktelepének szervezete, hétfőn.

 

A közlemény tudatja azt is, hogy a zónaátrakások során az új típusú üzemanyag-kazetták részaránya fokozatosan növekszik majd. Felidézik, hogy a módosított üzemanyag kifejlesztése, amelyet a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. között létrejött szerződés alapján hajtottak végre, 2020-ban ért véget.

 

Az új típusú üzemanyag-kazetták lehetővé teszik a hűtőközegként és moderátorként szolgáló víz és az urántöltet arányának optimalizálását a reaktor aktív zónájában. Ez hatékonyabbá teszi az üzemanyag hasznosulását és javítja a blokk üzemeltetésének gazdasági mutatóit. Az új típusú üzemanyag-kazetákat a TVEL Rt. Elektrosztal városában található gépgyárában állítják elő a paksi atomerőmű számára.

 

Jelenleg a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal rendelkező atomerőműve, amely 15 hónapos üzemanyagciklus szerint működik. A Paksi Atomerőmű üzemanyagciklust meghosszabbító projektje 2018-ban európai Innovációs Minőségdíjat (Quality Innovation Award) nyert nagyvállalati innovációk kategóriában. Az üzemanyagciklust meghosszabbító projektben a magyar atomenergetikai szakembereknek a TVEL Rt., a Kurcsatov Intézet, a Gidropressz, a Bocsvar Intézet és a TVEL elektrosztali gépgyárának szakemberei nyújtottak segítséget – közölték.

 

Képünk: a TVEL elektrosztali gépgyárának termékei bemutatótermükben. 

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

 
 

 

x

Paksi Atomerőmű