Összefoglaló, 2020. november 26.
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 19.

- Bölcsőde és óvoda alapkőletétele Gerjenben

- Az Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Összefoglaló, 2020. november 26.

2020. november 26. 21:30:39  nyomtatási kép

 

A PAKS-PRESS Hírügynökség késő esti, napi hírösszefoglalója

 

KORONAVÍRUS

Kormányinfo: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben 

(PAKS-PRESS) 2020. november 26. – A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. - A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.

 

Az elmúlt héten mérséklődött, konstansan 3000 és 5000 között volt az új esetszám, a csütörtöki kiugró adat pedig a hivatásrendek tömeges tesztelésének tudható be. Utóbbiak eredményeit a kormány a jövő héten értékeli ki, addig csak a jelenlegi intézkedéseket tartja fenn.   

Az egyes hivatásrendeknél, így a szociális dolgozóknál, az egészségügyieknél vagy a pedagógusoknál rögzített eredményeket a kormány várhatóan a hétvégén egységesen közli - tette hozzá.

Gulyás Gergely a vakcinával kapcsolatban úgy fogalmazott: az kézzel fogható közelségbe került, hiszen több kísérlet is a tesztelés utolsó fázisába jutott. A kormány célja továbbra is az, hogy mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni - hangsúlyozta, hozzátéve: Magyarországon csak olyan készítményt lehet majd használni, amelyet a magyar hatóság előzetesen ellenőrzött, jóváhagyott és nyilvántartásba vett.

Hozzátette: ez igaz az Európai Unióból érkező oltásra épp úgy, mint az Egyesült Államokban, Izraelben, Kínában vagy Oroszországban fejlesztett szerre. - Az oltás önkéntes és ingyenes lesz - erősítette meg.

 

A vásárlási idősáv bevezetése kapcsán azt hangsúlyozta a miniszter: a rendelkezésre álló adatok, például az elhunytak 75 év feletti átlagéletkora alapján ez a vírus az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent elsősorban veszélyt, ezért őket védeni kell.

 

Gulyás Gergely a helyi iparűzési adó esetleges eltörlésére vagy felfüggesztésére vonatkozó kérdésre elmondta: a kormány átfogóan gondolkodik a cégek számára adócsökkentésekben, adókönnyítésekben, de sem az iparűzési adó, sem más adónem kapcsán nem döntött.

 

Arra a kérdésre, hogy karácsonyig várható-e a járvánnyal kapcsolatos szigorítás, megerősítette: a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs szándéka a kormánynak a szigorításra, de folyamatosan figyelik a fertőzöttségi adatokat, és ha szükséges a kormány enyhíteni és szigorítani is készen áll.

Arra a felvetésre, hogy a karácsonykor lehetnek-e nagyobb családi rendezvények, a miniszter kis türelmet kért és azt ígérte, hogy a kormány a karácsonyra vonatkozóan is világos szabályozást fog megalkotni.

 

A járvány fékezése érdekében a kormány meghosszabbította a határellenőrzést. Külföldiek - főszabály szerint - továbbra sem léphetnek az ország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk.

 

Az iskolabezárásra vonatkozó kérdésre elmondta: jelenleg az iskolák négyötöde zavartalanul működik, 3-4 százalékukat kellett csak bezárni. - Ezek az adatok azt támasztják alá, hogy helyes a kormánynak az iskolákkal kapcsolatos döntése - rögzítette. +++

   

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

(PAKS-PRESS) 2020. november 26. – Azonnali hatállyal elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos, mivel több európai országban is azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét olyan vadmadarakban, amelyek vándorlási útja Magyarországot is érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A madárinfluenza vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben külföldi tenyésztett szárnyas-állományokban is okozott már megbetegedést. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai Magyarország egész területét érintik, ezért nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából az ország egészét nagy kockázatúnak az országos főállatorvos. +++

 

Paks: az önkormányzati intézmények legújabb fertőzöttségi adatait ismertették

(PAKS-PRESS) 2020. november 26. – Az országos tesztelés hetében Pakson, összesen 211 munkavállaló eredménye született meg, a legfrisebb adatokat Szabó Péter polgármester csütörtökön ismertette a Paks FM rádió reggeli adásában.

 

Tájékoztatása szerint pedagógusokat és a szociális intézményekben, óvodákban és bölcsődében, az Életfa Idősek Otthonában 211 önkéntes tesztvállaló dolgozókat vizsgáltak, a teljes létszámot tekintve ez 16-al kevesebb, őket azért nem, mert táppénzen vannak, vagy karantén-kötelezettek korábbi kontaktok miatt.

Az óvodák esetében a Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág óvodájában 18 dolgozóból két pozitív esetet mutattak ki, a Bóbita Bölcsőde és Napsugár óvodában mindenki negatív eredmény produkált.

 

Az Életfa Idősek Otthonában 62 dolgozó esetében két pozitív mintát találtak, az elkülönítésük és kontaktjaik kutatása megtörtént, három lakó eredménye szintén pozitív. Az otthonban ezért újabb teszt vizsgálatokat rendeltek el.

 

A polgármester értékelése szerint a 211 munkavállalónál talált négy pozitív eset jó számnak minősíthető. Az iskolákban végzett, 345 fő esetében még az eredmények nem ismertek. Mint az a műsorban elhangzott, Tolna megye országosan, továbbra is a legkevésbé fertőzött terület, a ma reggeli adat, 2682 igazolt eset.

 

Ugyancsak elhangzott, hogy a jövedelemfüggő, rászoruló nyugdíjasok ajándékcsomag akcióban 730 idős személyt tudnak támogatni, a kiszállítás november 27-től kezdődik. A csomagok az igényeknek megfelelően édességet, tartós élelmiszereket, a karácsonyi hangulatot idéző gyertyák és szalvéták mellett a járványidőszakra is tekintettel, kézfertőtlenítőket is tartalmaznak. +++

 

Sport/labdarúgás/

Az Újpest ellen hangol Paks

(PAKS-PRESS) 2020. november 26. – Több, mint három hét után lép pályára ismét az Újpest, melyet komolyan megtizedelt a koronavírus-járvány. A lila-fehérek november elseje óta nem játszottak mérkőzést és akkor, az MTK ellen is csak egy erősen tartalékos csapattal tudtak felállni és szenvedtek 4-0-ás vereséget.

Azóta Diósgyőrben nem vállalták a szereplést, így játék nélkül kaptak ki 3-0-ra, majd a legutóbbi körben a ZTE elleni meccsüket elhalasztották. Ezek után nagy kérdés, hogy pénteken este milyen teljesítményt tud majd nyújtani az együttes a Bognár György érkezése óta eredményesen szereplő Paks ellen. A Paks mindenesetre szeretne pénteken visszavágni a stadionavatóján elszenvedett vereségért. 

A mérkőzés zárt kapus, de élőben lehet majd követni az M4 Sporton, illetve az M4 Sport+-on. OTP Bank Liga, 12. forduló, péntek: Újpest FC-Paksi FC találkozó, 20 órakor. +++

 

 

PAKS-PRESS 2020. november 26., csütörtök 21:30.

x

Paksi Atomerőmű