Süli János: az új paksi blokkokra szükség van
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2020. november 27.

- Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

- Összefoglaló, 2020. november 26.

- Virtuális állásbörzén a Paks II. Zrt.

- Koronavírus: friss adatok Paksról

- Összefoglaló, 2020. november 25.

- Paks II.: fizikai védelmi terv

- Összefoglaló, 2020. november 24.

- Összefoglaló, 2020. november 23.

- Összefoglaló, 2020. november 20.

- Megkapta a villamos létesítési engedélyt a Paks II. projekt

- Összefoglaló, 2020. november 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

2020. október 13. 15:48:40  nyomtatási kép

 

Az új paksi blokkok évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik majd elkerülhetővé

 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2020. október 13., kedd - A magyarországi közlekedés éves szén-dioxid-kibocsátását jelentősen meghaladó mértékű, 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszik elkerülhetővé az új paksi blokkok évente - mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Összehasonlításképp megemlítette azt is, hogy Magyarország erdős területei ugyanezen időszak alatt mintegy 6 millió tonna szén-dioxidot képesek elnyelni.

 

Süli János az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán kiemelte, hogy a folyamatosan emelkedő energiaigény miatt is szükség van az új paksi blokkok megépítésére, amelyek megfizethető, megbízható, tiszta energiát tudnak előállítani. - Az atomerőművek klímabarát létesítmények, nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, ugyanakkor az időjárástól függetlenül is biztonságosan termelnek áramot - tette hozzá.

 

Miközben tavaly decemberben a teljes belföldi megújulós kapacitás mintegy 1200 megawatt volt, a 7105 megawattos villamosenergia-felhasználási csúcshoz a szél- és naperőművek együttesen mindössze 103 megawatt teljesítménnyel tudtak hozzájárulni - idézte fel a miniszter.

A finanszírozással kapcsolatban emlékeztetett, hogy a beruházást fix áron, 12,5 milliárd euróért valósítja meg az orosz fővállalkozó, a Roszatom. Paks II. gazdasági életképességét az EU is megerősítette, hiszen a számításaik szerint az új blokkok élettartamuk alatt éves szinten 7,35 százalékot profitot fognak termelni.

 

Az uniós előírások alapján a beruházás kiírásainak 55 százalékát nemzetközi tendereken kell meghirdetni. Példaként említette, hogy az irányítástechnikai beszerzést német-francia, a turbinasziget megvalósítását pedig amerikai-francia cég nyerte el - jegyezte meg Süli János.

 

Közölte, hogy június 30-án, ütemterv szerint benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a két új paksi blokkra vonatkozó létesítésiengedély-kérelmet. A hatóságnak a kérelem elbírálására 15 hónap áll rendelkezésére.

 

A dokumentáció csaknem háromszázezer oldalt tesz ki, és alátámasztja, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek. Az engedélykérelem is igazolja, hogy az erőmű semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a környezetét. - A reaktort kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy utasszállító becsapódását is elviseli - tette hozzá.

 

Kitért arra is, hogy az építkezés földmunkái 2021 első felében kezdődhetnek el. (mti)

 

Képünk: Süli János a Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén

(Paks-Press) Budapest, 2020. október 13., kedd – Országgyűlés Hivatala által közreadott képen Süli János a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter (b.2) éves beszámolóját tartja a Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén, az Országház Széll Kálmán termében, 2020. október 13-án. Balról- jobbra: Mittler István a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója (b.1) Kovács Pál a Paks II. beruházást felelős államtitkár (b.3) és Rákóczi Péter, a Miniszterelnökség kommunikációs főtanácsadója (b.4).

Fotó: Paks-Press/Országgyűlés Hivatala/Pólya-Pető Dávid. +++

 

 

x

Paksi Atomerőmű