(SARS Co-V2) – emelkedő tendenciák
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


(SARS Co-V2) – emelkedő tendenciák

2020. szeptember 16. 10:23:49  nyomtatási kép

 

Emelkedő tendenciák a korai előrejelző rendszer koronavírus (SARS Co-V2) vizsgálati eredménye a szennyvízben a 37. naptári hétben 

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. szeptember 16., - szerda - A 2020. szeptember 15-én, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok megismerhető eredményei és megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség és az általános higiénés szabályok betartása.

 

A 37. hétre kiadott jelentés térképének Szekszárdra vonatkozó adatai szerint - amely a paksi adatokat is rögzíti -, a koncentráció mértéke alacsony, a tendenciája pedig stagnál, de Székesfehérváron, Budapest északi-, déli és központi területein, Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében.

A 37. héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Budapest központi területén emelkedett az új koronavírus örökítőanyagnak koncentrációja is.

 

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

 

Pakson már heti figyeléssel követik a változásokat, a Paks-Press nem hivatalos, de megbízható forrásból úgy értesült, hogy szennyvízvizsgálatok eredményei alapján az emelkedő tendencia a városban is megfigyelhető. Ez nagy valószínűséggel előre vetíti, hogy rövidesen növekszik majd a megbetegedések száma. Az adatok arra hívják fel a figyelmet, hogy minden eddiginél jobban kell a városban a fegyelmezettségre és az általános higiénés szabályok betartására ügyelni, mindenütt szükség mutatkozik a maszkok viselésére, a megfelelő távolságtartásra.

 

A személyes járványvédelmi intézkedések betartására figyelmeztetett ismételten Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója, szerdán. Ezzel egyidőben megismételte azt a felhívást, amelyben önkéntesek jelentkezését várják az idősebb emberek, vagy karanténra kötelezettek napi ellátására, miután a hajlandóság csökkenését tapasztalták. Ennek lehetséges oka, hogy az emberek kevésbé veszik komolyan a vírus második hullámának megérkezését. Tolna megyében az igazolt fertőzések száma a napi adat szerint 155.

 

A héten érkeznek a homlokhőmérők a tankerülettől – tájékoztatott a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola intézményvezető igazgatója, miután október első napjától kötelező lesz az iskolakezdéskor a pedagógusok és a tanulók testhőmérséklet mérése.

 

Antóni Józsefné szavai szerint a gyerekeiket közösségbe engedő szülők felelőssége nagy, de a mérés mindenképpen szükséges. Az intézményben három beléptetési ponton mérnek majd és a kézfertőtlenítés is kötelező. Az iskolába 430 gyermek jár, szerencsére nem egy időpontban érkeznek, hiszen vidéki bejárók is vannak és a közelebb-távolabb lakó gyerekek közötti érkezés időkülönbsége várhatóan folyamatossá teheti a belépést – fűzte hozzá. +++  

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű