Szabó Péter: Őrizzük és szolgáljuk együtt fejlődést

Legfrissebb

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

- Összefoglaló, 2021. február 18.

- Összefoglaló, 2021. február 17.

- Költségvetés, utcák, sorrendek

- Összefoglaló, 2021. február 16.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Szabó Péter: Őrizzük és szolgáljuk együtt fejlődést

2020. augusztus 20. 12:10:53  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. augusztus 20., csütörtök – Ma ünnepeljük országunk első szent királyát, mai nap lehetőség arra is, hogy közösen tekintsünk a jövőbe, tudjunk mindig összefogni közös céljainkért, úgy, ahogy erre tavasszal a karantén idején példát adtunk itt Pakson is országnak, világnak – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere a római katolikus Jézus Szíve Nagytemplomban tartott szentmise után.

 

– Ma ünnepeljük országunk első szent királyát, azt az embert, aki mindenekelőtt szerette népét, a rábízott embereket, hitével, bölcsességével, akaratával nemzetté formálta, végleg letelepítette a magyarokat – emlékeztetett Szabó Péter. Felidézte, hogy Magyarországot kora egyik legelismertebb országává tette közel 40 éves uralkodása alatt és megmutatta, hogy milyen egy igaz államférfi, aki örökségével ma is példát ad. Arra, hogy az általa képviselt értékek nélkül egyetlen közösség sem vezethető eredményesen.

 

- Ma ünnepeljük a több mint ezeréves államiságunkat is, azt, hogy az ezredforduló előtt még néhány évtizeddel szerte Európában portyázó magyar törzsekből Szent István országot és nemzetet formált. Bencés iskolákat alapított, ahol tudáshoz juthattak a magyar fiatalok, de a Szent István által létrehozott kolostori központok egyben az államigazgatás központjai is lettek. Vagyis a tudás, a szervezettség és a kitartó munka gyümölcseként megszületik Magyarország, és vele együtt a büszke magyar nemzet – fogalmazott a polgármester.

 

Kitért rá, hogy elmúlt ezer esztendőben voltunk erős, nagy területtel rendelkező állam, melynek partjait három tenger is mosta, lakosságunk éppen száz éve duplája volt a mainak, vagyis voltak felfelé ívelő büszke időszakok, és voltak veszteséggel teli nehéz időszakok is nemzetünk életében. De az erőt nem a nagyság adja csupán, hanem az akarat, a szív tüze, a megharcolt szabadság büszkesége és az a bölcsesség, mely felismeri az irányt, ahová tartanunk kell. Hiszem, hogy nemzetünk utolsó tíz esztendejében is ez hozta el a fejlődést, gyarapodást immár egy évszázada nem tapasztalható mértékben – emlékeztetett Szabó Péter.

 

A mindennapok munkája, küzdelme mellett sokszor fel sem tűnik, vagy természetessé válik mindaz, ami fejlődés és közös eredmény – jelentette ki Szabó Péter, utalva egy 2020-ban publikált felmérésre, amely szerint az elmúlt tíz évben – ha különböző mértékben is – az ország összes települése mérhetően fejlődött, Paks pedig az életminőség tekintetében az ötödik legélhetőbb város az országban.

 

– Közösségünk jövőjét biztosan sokféleképpen látjuk, de hiszem, hogy alapvető értékeinket egyformán fontosnak tartjuk. Legyünk éberek és bátrak, merjük, akarjuk őrizni a család természetes emberi identitásunkból fakadó formáját, és országunk szabadságát, hogy gyermekeink, unokáink egy szabad, szuverén, büszke Magyarország polgáraiként nőhessenek fel – húzta alá.

 

Hozzátette, őrizzük és szolgáljuk együtt városunkban is a fejlődést, mely töretlen volt az elmúlt évtizedekben, s amelyről tudjuk, hogy mindig lehetne több, legyen városunk mai állapota az a kiindulópont, mely büszkeséggel tölt el a jelenben és lehetőséget ad arra, hogy közösen formáljuk településünk fejlődését az előttünk álló években is – zárta gondolatait Szabó Péter.

 

Képükön: Szabó Péter polgármester ünnepi beszédet mond a kernyérszentelő ünnepségen a paksi Jézus Szíve Nagytemplom előtti téren, 2020. augusztus 20-án. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

x

Paksi Atomerőmű