Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. június 18.

- Alkalmassági vizsgálat a Paks II projektben

- Összefoglaló, 2021. június 17.

- Összefoglaló, 2021. június 15.

- Összefoglaló, 2021. június 14.

- Letették a Kalocsa – Paks Duna-híd alapkövét

- Összefoglaló, 2021. június 9.

- Összefoglaló, 2021. június 8.

- Paks: visszatérnek egészségügyi szolgáltatások

- Összefoglaló, 2021. június 7.

- Sorsolás: Pupp Réka lengyel ellenféllel kezd

- Falvak támogatása Tolnában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Megújul a Paks – Németkér - Cece összekötő út

2020. augusztus 10. 11:43:59  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. augusztus 10., hétfő – Megújul a Paks – Cece összekötő út, Paks külterületi és Németkér kül- és belterületi szakaszán, a projekt kezdőszelvénye Paks külterületi szakaszán indul, a végszelvény a Tolna-Fejér megyehatár – ezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelentette be sajtótájékoztatóján, hétfőn. A kivitelező Soltút Kft. mintegy nettó 992,72 millió forintból valósítja meg a beruházást, a tervek szerint az év végére készülnek el a munkával.  A teljes költség várhatóan 1,7 milliárd forint lesz.

 

Süli János a Paks II. beruházásért felelős miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, negyven éves várakozás-adósság után, a 187 milliárd összegben újulnak meg Tolna és Bács-Kiskun megyében az utak és a kalocsai híd, most kezdődő Paks – Cece összekötő úton már megkezdték a munkát.

 

Megújul szintén a Györköny-Pusztahencse, a nagydorogi út, Gyapa, Tolna, Fadd, Dunaszentgyörgy, Madocsa, Bölcske, Dunaföldvár, Dunakömlődi út térségében, összesen 65 kilométer hosszban – mondta el. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy minden útfelújítás alapcserét, teherelosztó- és kopóréteg-terítést foglal magában, elkészülnek a kapcsolódó vízelvezetések, műtárgyak felújítása is.  

 A Paks - Németkér közötti úton összes nyolc buszmegálló is készül. Süli János autósok közlekedés-biztonságának részleteire is felhívta a figyelmet.

 

Szabó Péter Paks polgármestere a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy túl a személyforgalmon kívül a teherszállítást is megkönnyíti majd az útfelújítás. Szavai szerint tervezés alatt áll az utat keresztező nyugati tehermentesítő, elkerülő út, amely segít abban, hogy ne Paks belvárosát terhelje majd a forgalom a Paks II. beruházás építésekor. Hozzátette, az autópályától a Paksig tartó munkaterület átadása már szeptemberben megtörténhet.  

 

Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megyei útfejlesztés része a települések közötti utak javítása.

 

Horváthné Gál Erika, Németkér polgármestere az utak terheltsége mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a település főutcáján 2,2 kilométeres szakaszban a vízvezetékek és a csapadékvíz elvezetés rekonstrukciójára is gondoltak.

- Javul közlekedés biztonság és életminőség is – fűzte hozzá.  

 

A sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy Pincehelyen folytatódnak a 61-es úton, Kapos-híd rekonstrukciós munkálatai.  

 

A műszaki részletekről szólva elhangzott, a projekt keretében a 6231. jelű Paks – Cece összekötő út 8+018 - 19+565 km sz. közötti szakaszán a projekt kezdőszelvénye Paks külterületi szakaszán indul, a végszelvény a Tolna-Fejér megyehatár. Az autóbusz-megálló öblök teherbíró, kopásálló bazaltbeton burkolattal épülnek. A projekt a Fejér megyehatárnál csatlakozik a közelmúltban szintén Uniós forrásból közel 9 km hosszban felújított útszakaszhoz. 

A Projekt kezdő szelvényéhez csatlakozik a Közép-Duna menti térségben tervezett országos közúti felújítások program keretében a 6231. j. út közel a 4,6 km hosszban felújítandó szakasza, így a 6231. jelű út Tolna és Fejér megyei szakaszát tekintve összesen 24 km hosszban megújul meg.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből Tolna megyében csaknem 19 kilométernyi út felújítása valósult meg az elmúlt években európai uniós forrásból.

 

Képünkön: Horváthné Gál Erika, Németkér polgármestere, Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke, Becze Szabolcs Ferenc, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója, Süli János miniszter, Szabó Péter Paks polgármestere és Rencsár Kálmán, a kivitelező Soltút Kft. ügyvezetője, a Paks – Németkér - Cece összekötő út sajtótájékoztatóján a Paksi Polgármesteri Hivatalban, 2020. augusztus 10-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


x

Paksi Atomerőmű