Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát
Legfrissebb

- A Duna Aszfalt az új paksi híd kivitelezője

- Süli János: világszínvonalú blokkokat építünk

- A hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

- Lakossági névadó szavazásra kérik a paksiakat

- Babazászló a Városházán

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

- (SARS Co-V2) – emelkedő tendenciák

- Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

2020. augusztus 03. 10:44:39  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. augusztus 3., hétfő – A két új paksi blokk tervezése során minden környezetvédelmi szempontra kiterjedt a szakemberek figyelme. Ezek egyike a Duna vizének hőmérséklete, ugyanis, ahogyan a jelenleg üzemelő atomerőmű, úgy az új is a folyó vizét használja majd a hűtéshez.

 

Két 3+ generációs atomerőművi blokk létesül Pakson a most még működő reaktorok kiváltására. Az új blokkok a ma elérhető legkorszerűbbek, de működési elvük azonos a meglévőekével. Abban a tekintetben is megegyeznek, hogy az üzemeltetésük során keletkező hő elvezetéséhez a Duna vizét használják. Természetesen a folyó vize radioaktivitással nem érintkezik, biztonsággal visszaengedhető a folyómederbe. Az új blokkok kondenzátorainak hűtéséhez másodpercenként legfeljebb 132 m3 vízre lesz szükség.

 

- A Duna-víz felhasználását szigorú előírások szabályozzák a környezet és az élővilág védelme érdekében – hangsúlyozta Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója. A Duna alacsony vízállása, illetve magas vízhőmérséklete esetén lehet szükség a hőterhelés csökkentésére.  Erre az atomerőmű építésével megbízott orosz félnek számos, a gyakorlatban jól alkalmazható megoldása van, a Paksra tervezett blokkok esetében ennek tervezése a projektet koordináló Paks II. Zrt. bevonásával zajlott.

 

Az új blokkok kapcsán végzett környezeti hatásvizsgálat keretében értékelték a Duna vízjárásából és hőterheléséből eredő hatásokat a teljes tervezett üzemidőre, sőt, az azt követő időszakra vonatkozóan is. Mindezeket figyelembe véve, a környezet megóvása érdekében úgynevezett kiegészítő csúcshűtő berendezést alkalmaznak majd a szakemberek: mesterséges szellőzésű hűtőcellák fogják biztosítani, hogy az új atomerőműből távozó melegvíz hőmérséklete az előírásoknak megfelelő legyen.

 

A két új blokk saját melegvíz-csatornával rendelkezik majd. Ide telepítik a csúcshűtőket, amelyek a felmelegedett hűtővizet visszahűtik, mielőtt az visszakerül a Dunába. Ezzel a műszaki megoldással a víz hőmérsékletét úgy csökkentik, hogy hőtartalmának háromnegyedét a levegőbe juttatják. Mindennek kiépítése nem jár többletköltséggel a magyar fél számára.

Magyarország ugyanis fix áras szerződést kötött, amelyben rögzítették: a környezetvédelmi követelményeknek való megfelelés műszaki megvalósításának minden költsége a szerződésben rögzített ár része. Fontos, hogy a csúcshűtők alkalmazása nagyban hozzájárul majd, hogy a két atomerőmű párhuzamos üzemeltetése során is betartsák a szigorú előírásokat.

 

Az új blokkok hűtését a meglévőekhez képest is nagyobb tartalékokkal tervezték. Az emlékezetes 2018 augusztusi aszály idején a minimális vízhozam másodpercenként 950 köbméter volt. Az új blokkok működése akkor is biztosítható lesz, ha a Duna vízhozama e szint alá csökkenne.

Mint Mittler István aláhúzta, a blokkok a környezetvédelmi előírások betartása mellett, biztonságosan és gazdaságosan üzemeltethetők lesznek extrém körülmények esetén is. (x)

 

Képünk:

A csúcshűtők a víz hőtartalmának háromnegyedét a levegőbe juttatják. Forrás: Paks II. Zrt.

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű