Süli János: a vírus nem hátráltatott minket
Legfrissebb

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

- Átadták a felújított gyermekorvosi rendelőt

- Paks II: létesítési engedély

- Képviselő testületi ülés

- Indulnak az Erzsébet Napközis Táborok

- Gerjen a fejlődés útjára lépett

- Pályázatok szőlő- és bortermelőknek

- Betegszállító autók a kórháznak

- Megnyitott a PIP Nonprofit KFT Információs Központja

- Termelés a következő év elejétől

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Süli János: a vírus nem hátráltatott minket

2020. május 24. 11:43:16  nyomtatási kép


 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. május 24., vasárnap – A következő év januárjában elkezdődhetnek a földmunkák az új blokkok helyén, újabb négy terv jutott el az engedélyező hatósághoz, továbbá újabb tizenhat létesítmény engedélyezése is folyamatban van – mondta el egyebek között Süli János a Paks II. beruházásét felelős tárca nélküli miniszter a PaksFM rádió vasárnap délelőtti, „Adásban” című műsorában. A riporter Somodi-Solymos Eszter volt.

 

A koronavírus miatti veszélyhelyzet eltelt két hónapjában is jó ütemben haladtak a Paks II. Zrt-nél kijelölt munkálatokkal, a Társaság dolgozói a közelmúltban végrehajtott számítástechnikai fejlesztéseknek köszönhetően jórészt otthon dolgoztak, az orosz cégek munkatársainak egy része visszatért hazájába, de az élet nem állt meg - fogalmazott Süli János.

 

A járvány azt is megmutatta, hogy mennyire fontosak a fogyasztási termékek hazai előállítása, így az áram is. Az EU által jóváhagyott jogszabály-módosítás révén 2021 januárjában elkezdődhetnek a földmunkák az új blokkok helyén, ugyanakkor fontos, hogy június 30-i időpontra elkészítsük és benyújtsuk a létesítési engedély iránti kérelmet – mondta el.

 

A miniszter a rövidesen már láthatóvá váló munkák között említette, hogy 2517 méter hosszú résfalaknál helyenként 80 méter mélységig dolgoznak majd a speciális gépek és betonüzemre is szükség lesz. Ugyancsak jövőre kezdik el a 3500 fő befogadására képes konténerváros építését az erőmű közelében. - Tovább emelkedik a munkaerőlétszám a városban, 2021 vége felé a létszám már elérheti a tízezret is – tette hozzá. Kitért arra is, hogy már megjelentek a városban a külföldi munkavállalók és orosz középvezetők is. 

 

A városban is lesznek változások. Ezekhez tartozik az iskolafelújítás, nagyobb tornaterem felépítése, a kiürített tantermek helyén egy orosz iskolai részt indítunk el – közölte a miniszter. Arról is tájékoztatott, hogy egy üzemorvosi rendelőt állítanak fel majd a felvonulási területen. 

 

A továbbiakban kilencvenkilenc települést vonnak be a Közép-Dunamenti Kiemelt Térségfejlesztési Övezetben a régió felzárkóztatásához. Erre azt követően kerülhetett sor, hogy parlament elfogadta a kiemelt övezet megvalósítását, és előkészítés alatt áll a régió felzárkóztatása uniós források bevonásával. Utak felújítása mellett fejlett infrastruktúra és egészségügyi ellátás jöhet létre, de kívánatos, hogy más, nem közvetlenül a beruházással összefüggő üzemek is ide települjenek. 

 

Mittler István a Társaság kommunikációs igazgatója – ugyancsak a térségfejlesztés aktuális feladatai között arról beszélt, hogy fokozatosan vonják be a településeket a tájékoztatásba is. A tizennégy regionális médium tájékoztató szerepe mellett egyre több online felületeken olvashatók a legfrissebb adatok. Hozzátette, hogy a régió kilencvenkilenc településének lakosságát egyenként is, közvetlenül, személyesen tájékoztatják majd.

 

Képünk: a Paks II beruházás látványterve. Fotó: Paks II. Zrt. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű