Koronavírus - felhívás
Legfrissebb

- Könnyítések: vállalkozások, hallgatók

- Újabb intézkedések idősotthonokban

- Koronavírus - sajtótájékoztató

- Tájékoztató az óvodai beiratkozásról

- Egy dolgozó tesztje pozitiv az erőműben

- Elfogadta a védekezésről szóló törvényt a parlament

- Felértékelődött az atomenergia szerepe

- Fertőtlenítések kezdődnek Pakson

- Mentő, házhoz mintavételre

- Polgármesteri és főigazgatói tájékoztató

- Polgármesteri tájékoztató

- Új gazdasági döntések

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Koronavírus - felhívás

2020. február 27. 14:56:30  nyomtatási kép

Felhívás a koronavírussal fertőzött területeken járt állampolgárokhoz

 

(PAKS-PRESS/OS) Budapest/Paks, 2020. február 27., csütörtök – A kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az Operatív Törzs folyamatosan működik. Magyarországon továbbra sem tudunk koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban megjelent a vírus: a gócpont Észak-Olaszországban van. A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van – írja felhívásában, a Kormányzati Tájékoztatási Központ, csütörtökön.  

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye kiemelten felhívja figyelmet arra, hogy legfontosabb: hogy ne utazzanak fertőzött területekre, ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál, hogy tudjunk róla és el tudjuk érni, ha baj van.  Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát.

 

Ha valaki magán tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámokat 4) Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van. Pl. a közösségi közlekedés használata után.

 

A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt. Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik. Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak.

 

Az is fontos, hogy másokra figyeljünk. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud – legyen magyar vagy külföldi állampolgár-, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy a zöldszámot. Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.

 

Ha mindezt betartjuk közösen, akkor már nagyon sokat tettünk a megelőzésért – írták. 

 

A megyei tisztifőorvos önkormányzatoknak küldött tájékoztatójában az áll, hogy a kínai Vuhanból elindult koronavírus járvány jelenlegi európai helyzete alapján – tömeges olaszországi előfordulás – hazánkban eddig igazoltan beteg személy nincs.

 

A további megelőző intézkedések érdekében kérjük a lakosságot, hogy amennyiben az elmúlt 14 napban Olaszország érintett részén – az észak-olaszországi Lombardia, Veneto, Emilio-Romagna, Piemonte, Lazio tartományban (Milánó, Padova, stb.) és környékükön – jártak (Velencei Karnevál, síelés, stb.), a hazajövetelüket követően igyekezzenek otthonukban maradni, senkivel nem érintkezni, iskolába-munkahelyre nem menni.


Amennyiben a betegség tüneteit észlelik magukon (főleg láz, száraz köhögés), azonnal telefonon értesítsék a háziorvosukat vagy a háziorvosi ügyeletet.

 

A 2019 végén Vuhanban (Kína) kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében egy új koronavírust azonosítottak, mely 2019-nCoV néven ismert. A betegség emberről-emberre cseppfertőzéssel és fertőzött váladékokkal terjed. Jelen ismereteink szerint a lappangási idő átlagosan 7 nap (2-12 nap) és valószínűsíthetően a fertőzött személy már ekkor is fertőzőképes. Amennyiben Ön vagy hozzátartozója köhög, lázas és 14 napon belül koronavírussal fertőzött területen járt vagy ilyen beteggel találkozott, azonnal forduljon orvoshoz!

 

Koronavírus lakossági információs vonal: 06 80/277 455, 06 80/277 456.


fotó:netFACEBOOK

Paksi Atomerőmű