Határtalanul – információs nap Pakson
Legfrissebb

- Könnyítések: vállalkozások, hallgatók

- Újabb intézkedések idősotthonokban

- Koronavírus - sajtótájékoztató

- Tájékoztató az óvodai beiratkozásról

- Egy dolgozó tesztje pozitiv az erőműben

- Elfogadta a védekezésről szóló törvényt a parlament

- Felértékelődött az atomenergia szerepe

- Fertőtlenítések kezdődnek Pakson

- Mentő, házhoz mintavételre

- Polgármesteri és főigazgatói tájékoztató

- Polgármesteri tájékoztató

- Új gazdasági döntések

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Határtalanul – információs nap Pakson

2020. február 26. 15:08:36  nyomtatási kép

 
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. február 26., szerda –  A 2020-as állami költségvetésben több mint 5,3 MRD áll rendelkezésre a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kezelésében a Határtalanul program támogatására – mondta el Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára paksi iskolásoknak és tanároknak tartott előadásában.


A programban iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szerezhetnek a külhoni magyarságról. A cél, hogy minél több iskolás gyermek eljuthasson a határon túli magyar szórványterületekre, a kirándulások alkalmával pedig minél több ismeretséget és barátságot kössenek. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. információs napok szervezésével kívánja segíteni a Határtalanul! program pályázóit.

 

Potápi Árpád elmondta: a kormány 2010-ben döntött a Határtalanul program elindításáról, 2011. június 4-én indult el az első autóbusz Budapestről, 2018-ig 300 ezer diák vett részt. - Ebben a tanulmányi évben 101 ezer diákot tudunk utaztatni – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, 2020. február 11-én írták ki az új pályázatot, a programról szóló tájékoztató körúttal a szervezőket, tanárokat kívánják megszólítani. 

 

Mint az elhangzott, március 30-ig lehet beadni a pályázatokat, április 30-ig lehet a hiánypótlásokat elvégezni. A pályázattal az utazásokra költhető összeget lehet igényelni, a felhívásban lehetőségként szerepel tanulmányi kirándulás hetedikeseknek, együttműködés a középiskolások között, tanulmányi kirándulás középiskolásoknak. Emelkedett az egy pályázatban elérhető összeg egy–egy millió forinttal, ezért az államtitkárság a tavalyi évet meghaladó érdeklődésre számít.

 

A határon túlról is várunk diákokat, ebben az irányban is tettünk lépéseket – fűzte hozzá az államtitkár. Elmondta, hogy csak Tolna megyében, 2019-ben 60 nyertes pályázattal több, mint 2000 diák vehetett részt a programban, a középiskolások száma meghaladta a 800-at. A határon túlról 600 diák érkezett, 1200 hetedikes iskolás utazott ki.

 

- A program célja, hogy a diákokban erősítsük az összetartozást, a hazaszeretet, a magyar identitást – húzta alá. Mindez kiválóan alkalmas arra is, hogy a gyerekek barátságokat kössenek, a fiatal korosztály kétharmadának van már határon túli magyar barátja – fogalmazott. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a magyar egyetemisták 78 százaléka járt már határon túli magyar területen, 62 százalékának van külhoni magyar barátja, vagy ismerőse.

 

Kérdésre válaszolva Potápi Árpád arra is kitért, Süli János miniszterrel, országgyűlési képviselővel történt tárgyalások alapján a Paks II beruházást azzal támogatja az államtitkárság, hogy a szakképzést is támogatják a határon túl. – Akik eljönnek dolgozni, jó kereseti lehetőséghez juthatnak, nem nagy távolságban és előnyösebb lehet számukra, mintha német vagy angol munkaerőpiacon próbálnának szerencsét.  

A Határtalanul program mai paksi állomásán résztvevő Kovács Pál, a miniszterelnökség paksi beruházásért felelős államtitkára is ezt erősítette meg.  

 

Szabó Péter polgármester a tájékoztatón azt emelte ki, hogy a nemzeti összetartozás évében, a 100 éves trianoni évfordulón mindennek különös jelentősége van. Felidézte, hogy testvértelepüléseink, Kézdivásárhely, Galánta, Visk megannyi közös szállal fűzik össze fiataljainkat, minden évben erősítik a kapcsolatokat a kölcsönös látogatások és a cseresznyési író-olvasó tábor is.

 

 

Képünk: Iskolások hallgatják Potápi Árpád János államtitkár előadását a Polgármesteri Hivatalban, a Határtalanul program utazási lehetőségeiről. A paksi diákok a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. paksi információs napján vettek részt, 2020. február 26-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű