Társadalmi Tanács: miniszteri tájékoztató
Legfrissebb

- Készülnek az erőműépítést kiszolgáló létesítmények

- Testületi ülés – sajtótájékoztató

- Tanácsadó testület alakult

- Donáth Anna Pakson

- Egyensúlyi költségvetést készítenek elő

- Atomerőmű: főjavítás az egyes blokkon

- Polgármesterek: térségfejlesztés, kommunikáció

- Kiemelkedő eredmények

- Paks II. – Információ első kézből

- Egy „CSEPP” a nevelésért

- A félévi bizonyítvány javítható

- Orosz asszonyok, Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Társadalmi Tanács: miniszteri tájékoztató

2020. január 16. 17:55:37  nyomtatási kép
 

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2020. január 16., csütörtök – Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település polgármesterei számára tartott teljes körű tájékoztatást a Paks II. projektről Süli János. A beruházásért felelős miniszter elmondta, hogy a Paks II. Zrt. várhatóan 2020. június 30-ig nyújtja be az új blokkok létesítési engedélye iránti kérelmet.  A miniszter vázolta a térségfejlesztési program aktuális feladatait is.

 

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanács hatodik ülését tartotta. Az eseményen Süli János mellett részt vett a projekt két államtitkára, Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila, valamint Csuka László, a PIP Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója és Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója is.

 

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter ismertette a két új atomerőművi blokk megépítését alátámasztó árampolitikai, gazdasági tényezőket.

 

–Jól halad a projekt, és számos előrelépés történt a térségfejlesztésben is – fogalmazott Süli János.

Kiemelte, hogy a kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújulók mellett hosszú távon épít az atomenergiára.

Emlékeztetett: Európában az atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta energiát, a két új blokk pedig 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé.

 

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a felvonulási területen már dolgoznak a munkagépek, az első épületek kivitelezése zajlik. További több tucat épületre vonatkozóan tavasszal tervezik benyújtani az engedélykérelmet a hatósághoz.

 

Az atomerőműépítés legkomplexebb engedélyezési eljárásában is jelentős előrehaladás történt: az orosz fél 2019 októberére átadta a műszaki dokumentációt, amelyek birtokában jelenleg is zajlik az engedélykérelem előkészítése. A mintegy 300 ezer oldalas dokumentumot 2020. június 30-ig nyújtja be a projekttársaság az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

 

Három hónappal a létesítési engedélykérelem benyújtása és a tervezett jogszabály-módosítás után kívánják benyújtani a terület-előkészítési feladatokhoz, a „földmunkákhoz” kapcsolódó engedélykérelmet. A módosításokkal egyetértve így az Országos Atomenergia Hivatal a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a finn példához hasonlóan a két kérelmet párhuzamosan tudja feldolgozni – mondta el a miniszter.

 

Süli János aláhúzta, hogy az összefogás a Paks II. projekt egyik alappillére. – Számítunk a térségre, a Paks környéki településekre. Szeretnénk a feladatokat megosztani és szeretnénk, ha minden e körbe tartozó település élni tudna a beruházás kínálta lehetőségekkel – hangsúlyozta.

 

Mint mondta, több mint 13 milliárd forint értékben újítanak fel utakat Paks térségben és a pincehelyi Kapos-hidat. Az érintett területen fekvő önkormányzatok költségvetési keretből jutottak forráshoz, amelyből közművek fejlesztése, utak építése, intézmények felújítása, gazdaságfejlesztés valósul meg.

 

– A kommunikáció területén rendkívül fontos számunkra a projektet befogadó térség. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy az itt élők rendszeresen, első kézből kapjanak információt a Paks II. projektről, amellett, hogy számos olyan eszközt is alkalmazunk a tájékoztatásban, amelynek segítségével eljuttathatjuk az információkat a régión kívül vagy akár az ország határain túl élőkhöz is – hangsúlyozta az ülésen Mittler István.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy érezhető az információéhség a beruházással kapcsolatban, ezért folyamatosan bővítik a tájékoztatási eszköztárat. Mint mondta: a tíz éve működtetett tájékoztató kamion mellett immár egy egyedi tervezésű stand és egy információs sátor is „járja” az országot, térséget, viszi házhoz az információt.

 

Példaként említette, hogy hetven település hagyományos hirdetőfelületein tették közzé a projekt képes összefoglalóját, több kampányt, rovatot is indítottak a közösségi médiában. Hasonló akciókat a jövőben is terveznek, hogy informálják a lakosságot arról: a Pakson épülő új blokkok időjárástól függetlenül, megbízhatóan és klímaváltozást okozó gázok kibocsátása nélkül fognak legalább hatvan évig megfizethető árú villamos energiáról gondoskodni. (x) 

(Fotó: PAKS II. Zrt.) +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű