Új feladatok előtt a radioaktív hulladékkezelés
Legfrissebb

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

- (SARS Co-V2) – emelkedő tendenciák

- Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell

- A PDF közleménye

- „1000 fát Paksra!”

- Képviselő-testületi ülés

- Gyakrabban vizsgálják a paksi szennyvizet

- Madárparadicsom a szomszédságban

- Újra önkénteseket várnak az idősek segítségére

- Járvány: tovább szigorít az atomerőmű

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Új feladatok előtt a radioaktív hulladékkezelés

2019. december 18. 14:58:49  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. december 18., szerda – A Radioaktív Hulladékkezelő Kft., folytatta az elmúlt évben megkezdett programjait, azonban a következő év kihívásához tartozik, hogy Püspökszilágyiban, a biztonságnövelésnek az idén elkészült programjához  megtaláljuk azt az új eszközrendszert, amelyek hosszútávon megfelelő garanciákat biztosítanak a tárolási technológiában – mondta dr. Kereki Ferenc újságíróknak egy Pakson tartott informális évzáró konferencia előtt, szerdán.

 

A radioaktív hulladékokat kezelő cég ügyvezetője felidézte, hogy 1976-ban helyzetek el először anyagokat Püspökszilágyiban, ahol ma már korszerűnek nem mondható, de még mindig biztonságosnak nevezhető tárolást megújítsák.

Szavai szerint megérett a helyzet arra, hogy a felülvizsgálatok elvégzése után kidolgozzák azt a technológiát, amely az újracsomagolásban rejlő innovációban eredményeket tud felmutatni. Dr. Kereki Ferenc erről a programról azt mondta, hogy ez a jövő generációjának is oktatási anyag is lehet.

 

Kérdésre válaszolva a pécsi kutatásról azt mondta, hogy a megváltozott a rendszerben új kutatási módszert vezetnek be, a Társaság három kutatófúrás előtt áll, ezek elvégzésére közbeszerzési eljárást indítanak.  

 

Nemcsak a baranyai megyeszékhelyen tapasztalt, az atomerőművekkel, hulladéktárolási technológiákkal vagy kutatások ellen eddig tapasztalt hangulatkeltések okán, szükségesnek ítélte a társadalmi kapcsolatok további erősítését. Aláhúzta, hogy a Társaság élvezi az érintett településeken a közbizalmat. Fontosnak tartotta, hogy a változások a lakosság által is nyomon követhetők legyenek.

 

Paks II. projekt ügyében elmondta, hogy a vezetőkkel való konzultációk jelenleg is folynak az új blokkok által termelt és majd befogadásra váró hulladékok elhelyezése ügyében. Elsődleges feladatként jelölte meg az átmenti tárolók megvalósításának ügyét, de figyelembe veszik majd a biztonság mellett a költségek kordában tartásának szükségszerű követelményeit is.  

 

Képünkön: dr. Kereki Ferenc tart előadást az elvégzett munkáról és a következő és feladatairól a lakossági ellenőrző társulások vezetői és a települések polgármesterei előtt, az Erzsébet nagy Szállodában, 2019. december 18-án.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű