Testületi maraton – sajtótájékoztató
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Testületi maraton – sajtótájékoztató

2019. december 12. 15:40:29  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. december 12., csütörtök – Közel harmincöt napirendről négy és félórás időtartamban hoztak döntéseket az önkormányzati képviselők 2019. december 11-én, a testületi ülés tartalmának és vitamódszereinek összegzését ma délben ismertette a helyi sajtó munkatársai előtt az ellenzéki Deák egyesület nevében elsőként Barnabás István, majd a többségi Fidesz-KDNP frakciót vezető Szabó Péter polgármester.

 

Az egyes napirendi pontok előterjesztésére, illetve annak jóváhagyására az estek többségében eltérő módon reagáltak a képviselők, nem egy alkalommal az országos és a helyi politikai státuszok szemszögéből.

 

Ez utóbbira jó példának bizonyult a köztisztviselői illetményalap növelését tárgyaló képviselői álláspont. Barnabás István (PDE - Momentum) nem mulasztotta el a bevezetőjében megjegyezni, hogy az emelés anyagi terheit a Kormány immár hagyományosan az önkormányzatokra terheli, miközben ezeket a pénzeket, /t.i./ a harmincezer forint összegű emelést „másra is lehetne költeni.” 

Jóllehet a növekmény a helyi költségvetést terheli, az anyagi konzekvenciáival egyet értettek, ugyanakkor a költségvetési koncepcióból törölték volna az MSZP, Jobbik, Momentum összetételű Deák Egyesület képviselői azt a bevezetőként is szolgáló fejezetet, amely megfogalmazásuk szerint „csupán központi propaganda elemeket tartalmaz”. Miután ez nem talált meghallgatásra, a Deák Egyesület a tartózkodó szavazataikkal végül nem támogatták a többségében Polgármesteri Hivatal dolgozóit érintő béremelést. 

 

Botrányosnak nevezete Barnabás István az új felügyelőbizottsági tagok kinevezését, miután ezekre a helyekre az ellenzéki képviselőknek jelentős arányban nem jutott mandátum. A gazdasági társaságokhoz nem jutottak be, ezért úgy érzik, hogy a „hatalom elzárta ezeket a helyeket” az ellenőrzés lehetőségét „elvették”. Az idei költségvetés ügyében szintén tartózkodtak az Egyesület képviselői, mert, mint Barnabás István fogalmazott, Pakson újabban, minden egyre drágább. A hulladékgazdálkodást ellátó cégváltás ügyében kétségei voltak, hogy a költségek emelkedése majd esetleg tovább terheli a lakosság pénztárcáját.

 

Szabó Péter szerint a helyi költségvetési irányelvek évek óta változatlanok, amelyekben rendszeres visszatérőként szerepel a Kormány gazdaságpolitikája. Ennek áttételes paksi vonatkozásai miatt helye van a koncepcióban, egyrészt a közhatalmi bevételek, másrészt a támogatások okán.

A paksi illetményalap növekedése nyomán 68 ezer forint lesz ez az összeg, de az intézményekben dolgozókat is anyagi elismerésekben részesítik.

A költségvetés tartalmazza az egyensúly megtartása mellett a már megkezdett beruházások folytatását, a közterek, középületek, terek, utcák egészségügyi intézmények felújítását, a fiatalok támogatását. A 2020-as költségvetést szintén tartózkodással nem szavazta meg az ellenzék.

 

A gazdasági társaságok felügyelőbizottságba való képviselői delegálással kapcsolatban kitért a polgármester arra, hogy nem a politikai pártok választási matematikája volt az irányadó, hanem a felelősség volt az a hívószó, amely szerint a többségi képviselőkre hárul a törvényes működés ellenőrzésének joga. Ugyanakkor a gazdasági társaságok beszámolói a nyilvánosság számára bármikor elérhetőek.

 

A helyi képviselői, többségi „túlhatalmat és diktátumot” immár rendszeresen felemlegető ellenzéki oldalnak gesztust téve, az eredeti előterjesztéstől eltérve, az intézményi tanácsokba történő képviselői delegálásáról is döntött a testület. Ennek értelmében öt iskola kap képviselőt az intézményi tanácsokba. A javaslatuknak megfelelő döntés szerint a Bezerédj iskolában Pálmai Klára, a Deák Ferenc iskolában Mezősi Árpád, a Vak Bottyán gimnáziumban Ulbert Sándor, az I. István Szakképző iskolában Szántó Zoltán, a Rákóczi általános iskolában Barnabás István töltheti be a tisztséget.


Barnabás Istvánnak ez némileg újabb sikert jelenthet, nemcsak azért mert saját javaslatára maradhat ebben a tisztében, hanem azért is, mert abban az iskolában lesz a helyhatóság képviselője, amelyben az önkormányzati választás idején, mintegy húsz alatti szavazattal legyőzte Fidesz-KDNP színekben induló iskolaigazgatót. Az intézményi tanácsot egyébként nem kötelező működtetni az iskolákban.

 

A hulladékgazdálkodás cégváltására történő ellenzéki tartózkodás szintén érthetetlen, fogalmazott Szabó Péter. Szavai szerint a kistérségi társulás „elzárt sziget” volt eddig, a Vertikálhoz történő csatlakozás előnyökkel jár.

 

A helyi építési szabályzat tervezett változása szerint a Paksi Ipari Park (PIP), kormányzati társulás a Hulladéklerakótól északra fekvő területen ideiglenes szálláshelyeket alakítana ki, vizsgálatot kértek arra, hogy az 500 méteres védőkörzetet csökkentsék. Ugyancsak kérték a Nyárfa utcánál tervezett katasztrófavédelmi központ kialakításának lehetőségét azzal a vizsgálattal, hogy a Közút Kft. elköltözhessen.

 

Az önkormányzati nonprofit társaságok beszámolóit elfogadta a testület, mint ahogy a lakbérek mértékének három százalékos emelését, a Fejlesztési és Vagyongazdálkodási társaság jelentését a felügyelő bizottság jelentése alapján, szintén nyugtázták.

 

Szabó Péter polgármester méltatta a Mádi Magdolna érdemeit azt követően, hogy a testület megszavazta számára a „Paks Kultúrájért” kitüntetést. 

A Tűzvirág Táncegyüttes vezetőjének az elismerést a Magyar Kultúra Napján, január 22-én adják át. +++

x

Paksi Atomerőmű