Az Európai Unió kiáll az atomenergia mellett
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Az Európai Unió kiáll az atomenergia mellett

2019. december 05. 09:50:51  nyomtatási kép


 

Minden adat, minden statisztika azt támasztja alá, hogy nem választhatunk más utat, az új atomerőművi blokkokra szükség van – mondta Süli János a Tolnai Népújság és a NAV közös, gazdasági kiadványának bemutatóján, Szekszárdon.

 

 A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban az Európai Unió is kiállt az atomenergia mellett.

 

Szekszárdon, a Bodri pincében tartotta hagyományos partnertalálkozóját a Tolnai Népújság. Itt mutatták be a megyei napilap NAV-val közös TOP 100 kiadványát a megye gazdasági és közéletének több tucatnyi képviselője jelenlétében.

 

A kiadványban is szereplő Paks II. projektről Süli János miniszter adott részletes összefoglalót az egybegyűlteknek. A projektért felelős miniszter elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés képviselőinek 95,4 százaléka támogatta az új blokkok létesítését. A kormány részéről a szándék, az elkötelezettség továbbra is egyértelmű.

 

Hangsúlyozta, minden adat alátámasztja, hogy ez a helyes út. Az áramfogyasztás folyamatosan nő, az ország importkitettsége magas.  A villamosenergia-igény mintegy harmadát évek óta importból fedezi az ország, ám volt olyan időszak, amikor ez az arány elérte az 54 százalékot is – mondta a miniszter.

Süli János kiemelte, hogy az atomenergia – mint karbonmentes áramtermelési mód – szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és jelentős részesedést kaphat az európai villamosenergia-termelésben, ahogyan ezt az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott állásfoglalása is tanúsítja.

 – Az Európai Unió egyértelműen kiáll az atomenergia mellett – fogalmazott.

 

A projekt jelenlegi státuszáról is részletesen beszámolt a miniszter. Elmondta, hogy az új atomerőmű létesítési engedélye iránti kérelmet jövő év június 30-ig nyújtja be a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

 

A felvonulási területen már zajlik az építkezés, amelynek elkezdéséhez hozzájárult az Európai Unió. Megtörténtek a szükséges lépések annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a terület-előkészítő földmunkák. Napirenden van a vonatkozó kormányrendelet módosítása.

 

– Mindez az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően fog megtörténni, nem hoz enyhítést, előírásokat, követelményeket nem módosít, és a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak.

Bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható meg – húzta alá a projektért felelős miniszter.

 

Süli János arról is beszélt, hogy azok a vállalkozások, amelyek teljesítményük alapján a TOP100 kiadványban szerepelnek, minden bizonnyal a Paks II. projektbe is be tudnak kapcsolódni. (x)

 

Képünkön: Süli János a TOP100 kiadvány bemutatóján. Forrás: Paks II. Zrt.

x

Paksi Atomerőmű