MVM portfólió: karbon-semleges termelőegységek
Legfrissebb

- Töretlen az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

- Csütörtökön kezdődik az oltás a Gyógyászati Központban

- Összefoglaló, 2021. március 2.

- Összefoglaló, 2021. március 1.

- Új fertőtlenítő berendezést kapott a szekszárdi kórház

- Összefoglaló, 2021. február 24.

- Az önkormányzat segít az oltási program végrehajtásában

- Összefoglaló, 2021. február 23.

- A Paksi Közlekedési Kft. tájékoztatója

- Térfelújítás – közlekedési változások

- Összefoglaló, 2021. február 22.

- Összefoglaló, 2021. február 19.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

MVM portfólió: karbon-semleges termelőegységek

2019. november 27. 14:33:59  nyomtatási kép
 

Paks nélkül nem lehet a dekarbonizációs célokat teljesíteni

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. november 27., szerda - A paksi atomerőmű világviszonylatban is biztonságos és alacsony termelési költséggel dolgozó erőmű, ezért jelentős a hazai energiatermelésben betöltött szerepe – mondta Dr. Kiss Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Termelési és Műszaki vezérigazgató-helyettese, az IIR-Hungary ENKON 2019. konferenciáján, Budapesten, szerdán.

 

Emlékeztetett arra, hogy a Paks 2 projekt nem az MVM Csoport része, de elválaszthatatlan a paksi atomerőműtől, egy telephelyen kötődnek egymáshoz. Az MVM Csoport Magyarország harmadik legnagyobb vállalata, és egyben Közép-Európa 11. legnagyobb cégcsoportja.

 

- Az MVM Csoport 15 országban tevékenykedik és mintegy 60 társaságot fog össze, működésével lefedi az energiapiac teljes területét. Tizenkétezer munkavállalót foglalkoztat és mintegy 4,2 millió közvetlen ügyfélkapcsolattal rendelkezik – közölte.

 

Az MVM-nek a villamosenergia-termelésben betöltött szerepét jellemzi, hogy mintegy 2700 MW beépített termelői kapacitással rendelkezik, ezzel a hazai termelés nagyjából felét biztosítja, mégpedig többségében karbonsemlegesen. Ugyanis az MVM portfóliója közel 98 százalékban karbon-semleges termelőegységekből áll. - A dekarbonizációs célokat a nukleáris energiatermelés nélkül szinte lehetetlen teljesíteni – fűzte hozzá Kiss Csaba.

 

A megújuló portfolióról elmondta, hogy az MVM Zöld Generációs Kft-ben egyesítve az MVM országosan 108 darab 0,5 MW-os napenergiás projekten dolgozik, az MVM stratégiájának - amely illeszkedik az ország energiastratégiájához – az egyik legfontosabb pillére.

 

Hét energiatároló projekten is dolgoznak és foglalkoznak a hőtárolás kérdésével is, ugyanakkor nem szerepel az MVM stratégiájában egy szivattyús energiatároló létesítése.

 

Képünk: Az MVM Csoport paksi naperőműve az atomerőműtől néhány kilométerre, 51 hektáros területen, több mint 74 ezer darab polikristályos napelemtáblából áll. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében létrejött beruházásnak köszönhetően évi 22 ezer tonnával csökken hazánk szén-dioxid-kibocsátása.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter felvétele. +++


x

Paksi Atomerőmű