A viták napja volt a testület ülésén
Legfrissebb

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

- (SARS Co-V2) – emelkedő tendenciák

- Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell

- A PDF közleménye

- „1000 fát Paksra!”

- Képviselő-testületi ülés

- Gyakrabban vizsgálják a paksi szennyvizet

- Madárparadicsom a szomszédságban

- Újra önkénteseket várnak az idősek segítségére

- Járvány: tovább szigorít az atomerőmű

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A viták napja volt a testület ülésén

2019. november 20. 19:48:12  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. november 20., szerda – Szokatlanul hosszúra nyúlt a tizenhét napirendi pontból álló szerdai, önkormányzati testületi ülés, amiért a politikai térfél két oldalának jeles képviselői túlnyomórészt egymást okolták. Ebből jellemző adat, hogy csak a szervezeti-működési szabályzat tárgyalása közel másfél óráig tartott, de Szabó Péter polgármester szerint ez „teljesen rendben volt”.

 

A testületi ülésen Szabó Péter aláhúzta, a bizottságok feladata, hogy megfelelő előkészítés után kerüljenek az egyes napirendek a képviselő-testület elé. - Az apró részletek tárgyalása tehát nem a testületi ülésre való – fogalmazott a polgármester.  

 

A 2019. évi költségvetésről és a végrehajtás rendjéről szóló vitában Szabó Péter elmondta, hogy az időarányos teljesítés jól alakult, a felújítások időarányos teljesítése negyvenhárom százalékos, a Deák Ferenc Egyesület képviselői a bizottságokban az elfogadásra tett javaslatokra igennel szavaztak, a testületi ülésen viszont már tartózkodtak, ez a magatartás, mint ahogyan a testületi ülés jórésze inkább a már a médiának szólt, vélekedett a polgármester.

  

Az előzetes egyeztetés és a testületi ülés közötti megnyilvánulások különbözősége a tehermentesítő út nyomvonalának módosítása során is előkerült. Ahogyan a költségvetés és ez utóbbi napirend tárgyalásakor a bizottságokban három ellenzéki képviselő elfogadta a javaslatot, a plenáris ülésen már ugyanez nem történt meg.

 

Számos határozat és lakossági fórum foglalkozott eddig a nyomvonal módosításával, de nem tud senki olyan álláspontot képviselni, hogy azt a teljes lakosság minden érintettje tetszését elnyerje – fűzte hozzá Szabó Péter.  

 

A DC Dunakom, mint az önkormányzat egyik, gazdaság szempontok szerint kiemelt cége is terítékre került, elfogadták a javadalmazásról szabályozást, a beszámolót és üzleti tervet.

 

A szervezeti működési szabályzaton történt hosszadalmas vita eredménye az lett, hogy a testület egy alkalmas időpontban visszatér erre, de a polgármester továbbra is érthetetlennek tartja, hogy az ellenzék által vezetett jogi -és pénzügyi bizottságban miért nem kerültek elő a testületi ülést maratonira nyújtó felvetések, ott, ezeket miért nem tették meg.  

 

Heringes Anita a másfél órás szervezeti – működési szabályzat vitájáról azt mondta, hogy az előkészítetlenül került a testület elé, ezért kellett apró módosítási javaslatokkal bombázni. Szavai szerint bizottsági jogkörök csorbulnak, kimaradtak olyan pontok, amelyek eddig szerepeltek a rendszerben, felügyeleti jogkörök vesztek el. Példaként említette, hogy a humán bizottságtól elvették a rendezvények megítélésének jogát, a következő időszakban ennek visszakerülését szorgalmazzák.

 

Javaslatot tettek arra is, hogy alakuljanak frakciók és hozzászólási jogköröket rendeljenek hozzá. A Deák Egyesület olyan szabályrendszert szorgalmaz, amely kiállja az idő próbáját – fogalmazott a szervezet elnöke. Azt is szeretnék, hogy az előterjesztéseket a bizottsági ülések előtt legalább öt nappal előbb kapják meg, hogy a döntéshozatalhoz elegendő idő álljon rendelkezésre.

 

Egy telekeladási ügyletet ellenzéki javaslatra a testület levett a napirendről. Jóllehet a gazdasági bizottság és ugyancsak a jogi -és ügyrendi bizottság véleményezte, így került a grémium elé. Heringes Anita ezt a helyzetet azzal magyarázta, hogy a teljes térkép egy részletét látták csak, de felmerült, hogy mivel az elkerülő út mellett van, nem egy értéktelen önkormányzati tulajdonban álló legelőről van szó, hanem mint sejtette, akár, valamiféle telekspekuláció része is lehet.

 

Barnabás István, a Deák Egyesület képviselője a költségvetés helyzetéről szólva ugyancsak újságírók előtt elmondta, hogy a város 28 milliárdos költségvetési pénze továbbra sem látszik a város fejlődésén.

 

A költségek utólagos, drasztikus emelkedését kifogásolta a Csengey parkban, és az elektromos buszok beszerzése esetében is. A két esetet egy kalapba rendezve 1,2 MRD forintról beszélt, a Protheus projektet is bírálva furcsállotta, hogy a műszaki tartalmat változtatni kell, igaz három év után. 

- Mi csak aggódunk – tette hozzá az elmondottakhoz Barnabás István.

 

A képviselő-testület várhatóan decemberben ülésezik ismét. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű