Hosszú távon szükség van az atomenergetikára
Legfrissebb

- Dunakömlődi kerékpárút – műszaki átadás

- Önkormányzati választások 2019.

- Süli János: Paks maradjon az együttműködés városa

- Heringes Anita összefoglalója

- Megújul a Kömlődi utca

- Folyamatosan bővül a Paks II. projekt tájékoztatási eszköztára

- Az aradi vértanúk emléknapja

- PDE megoldási javaslat Paks orvos hiányának csökkentésére

- Új játszóeszközöket kapnak a paksi óvódások

- Befogadta a Paks II. Zrt. az új blokkok műszaki terveit

- Állásbörzén is vár munkavállalókat az MVM Csoport

- Kósa Lajos: fejlődhet város és a térség

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

2019. szeptember 18. 11:48:07  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) 2019. szeptember 18., szerda - BÉCS – A nukleáris energia használata nagyban hozzájárul a közép-európai térség energiabiztonságához. Magyarország számára pedig kulcsfontosságú, hiszen az ország villamosenergia-szükségletének csaknem 50 százalékát nukleáris energiából fedezi – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) éves közgyűlésén, amelyet szeptember 16. és 20. között tartanak Bécsben.

 

Az eseményen a Paks II. projektet Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója képviselték.

A társaság kommunikációs igazgatója, Mittler István arról számolt be, hogy a felszólalók az atomenergia klímavédelmi szerepét hangsúlyozták.

 

– A nukleáris energetikára közép és hosszú távon is szükség van, ugyanis a klímavédelmi célokat egyetlen egy ország sem, vagy kontinens sem tudja megoldani atomenergetika nélkül. Tehát megújulók mellett az atomenergetikának is szerepet kell kapnia az energiamixben, hangsúlyozták az előadók, köztük a magyar képviselet vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – fogalmazott Mittler István.

 

A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy hazánk, ezen belül a Paksi Atomerőmű és a Paks II. Zrt. régóta szoros szakmai kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Számos témában segítették már a hazai szakemberek munkáját és a közeljövőben is számítanak az ügynökségben dolgozók szakértelmére.

 

– A létesítési engedélykérelem dokumentációjának az ellenőrzése, engedélyeztetési folyamata során az Országos Atomenergia Hivatal őket is be fogja vonni az engedélyezési eljárásba szakértőként – húzta alá Mittler István.

Mint elmondta, a NAÜ bécsi közgyűlésén az is elhangzott, hogy Magyarország szeptembertől tagja lesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kormányzó Tanácsának, így fontos szerepet tölt majd be a nukleáris biztonság fejlesztésében.

 

Az eddigi törekvések elismerése, hogy hazánkat újabb egy évre megbízták a nukleáris biztonsági munkacsoport elnöki teendőinek ellátásával és a nukleáris terrorizmussal szembeni globális fellépés konferenciáját is Magyarországon rendezik majd 2021-ben. (x) +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű