Szent István-nap, Duna-átúszás
Legfrissebb

- Csúcshűtőkkel óvják a Duna élővilágát

- Rendkívüli képviselő-testületi ülés

- Tartalékos kiképzés

- Nuclear Security Index

- Bemutatkozott Paks új főépítésze

- A legkreatívabb gyerekeket díjazta az MVM

- A Paksi FIDESZ és KDNP összevont ülése

- Biztonságra tervezve

- Atomerőmű- Pandémia 1:0

- Közös vállalatot alapított az MVM Zrt. és a Rusatom Service Rt.

- Paks II.: Magyarország érdeke

- Modern, biztonságos blokkok épülnek Pakson

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szent István-nap, Duna-átúszás

2019. július 24. 11:36:03  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. július 24., szerda – Nemzeti ünnepünk, a Szent István nap programjait ismertették helyi újságírók előtt a rendezvény-sorozat egyik helyszínén, a Duna-parton, szerdán.

 

A Szent István napi ünnepi megemlékezés ebben az évben új helyszínen, a Deák ház udvarán lesz. A délelőtt kilenc órakor kezdődő ünnepi szentmise után Szabó Péter, Paks város polgármestere mond ünnepi beszédet, a történelmi egyházak közreműködésével megszentelik az új kenyeret, és kiosztják azt. A programban közreműködnek a Főnix Táncegyesület tagjai.

 

A sajtótájékoztatón Szabó Péter polgármester azt emelte ki, hogy több éves szünet után a Szent István-napi programok visszakerülhettek a paksiak kedves helyére, a Duna-partra, illetve az Erzsébet Szálló környezetébe. Mint aláhúzta, a várossá válás 40 éves évfordulója okán sokkal több és színesebb program várja a paksiakat. Jelezte azt is, hogy személyes igyekezete szerint a Duna-part teljes kihasználására törekszik. Felújítás és rehabilitáció következik.

 

A városi, családi programok között a Szent István téren, az Erzsébet színpadon 11 órakor kezdődnek, fellép a Csillag Show Táncegyesület, a Pódium Táncstúdió, őket a Főnix Táncegyesület, majd a Shisha Cafe együttes koncertje követi. A Poligon üzletház mögötti parkolóban Gastro-tér várja a látogatókat, ahol étel és ital vásárolható.  

Délután három órakor LGT slágerek hangzanak el az LGT tagjaival, 17:20 órakor lép színpadra a Tűzvirág Táncegyüttes.

A Deák színpadon délután két órakor a Kiskalász zenekar gyermekkoncertje lesz látható, félöttől a Veracruz, kalocsai zenekar koncertjét láthatják az érdeklődők.

 

A Hajószínpadnál este hat órakor lesz kapunyitás. Este félnyolckor kezdődik a Quimby együttes koncertje, a Lampionos felvonulás a Dunán 21:10-kor kezdődik, a tűzijáték 21:30. órakor veszi kezdetét, közel harminc perc időtartamban.

 

A tájékoztatón a szervező Csengey Kulturális központ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a programok idején útlezárás és parkolási tilalmak is életbe lépnek. Augusztus 20-án reggel kilenc órakor a Kossuth Lajos utca és a Deák ház közötti főutcai útszakaszt lezárják, a parkolásra már az ezt megelőző estétől nem lesz lehetőség. Huszadikán este hatkor feloldják a parkolási tilalmat a főutcán, de teljes szélességében lezárják a hatos utat.

 

A szigorított katasztrófavédelmi szabályok alapján korlátozott számú néző tartózkodhat a Duna-parti sétányon és a lépcsősoron, ami a 19:30-kor kezdődő Quimby koncertet, valamint az azt követő lampionos felvonulást és tűzijátékot érinti. 

Tell Edit hozzátette, a Duna-parti sétány, illetve a lépcsősor területén maximum kétezer ember tartózkodhat. - Amint a helyszínre belépők száma eléri a kétezret, ők karszalagot kapnak, további beléptetésre nem lesz lehetőség. A Duna-parton a kapunyitásának időpontja 18 óra, mellyel egy időben a biztonsági szolgálat munkatársai és a szervezők több ponton kezdik meg a beléptetést.

Kitért arra is, hogy a közönség együttműködő megértését kérik a rendezvény idején, mivel a jogszabályi kötöttségek szigorúak. Biztonsági terv is készül, ezek megtartásáról gondoskodnak.

 

A Szent István-napi programok előtt lesz még egy dunai rendezvény – hangzott el a tájékoztatón. Tell Edit röviden ismertette a július 13-i kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt Duna átúszás következő időpontját, illetve programrészleteit. 


Tájékoztatása szerint a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. és a "Paksi Duna-partért" Közalapítvány valamint Kiszl Károly támogató együttműködésével, önzetlen segítségével, valamint az önkéntes mentőszervezetek képviselőinek és tagjainak közreműködésével Paks Város Önkormányzata megbízásából 2019. július 27-én 11.00 órakor Duna átúszást szerveznek.


A helyszíni nevezés, regisztrálás ideje július 27-én lesz, 9.00 és 11.00 óra között a paksi kompkikötőben. A nevezők a regisztrációt követően sorszámot és teljes körű tájékoztatást kapnak az átúszás menetéről, ezután a 11 órakor induló komppal érkeznek a túlpartra. A rajt időpontja a túlpartról 11.30. órakor lesz.

 

Az úszók biztonságát kísérőhajók, búvárok, a Paksi Önkéntes Mentőszervezet tagjai, vízirendőrök, szakorvos, valamint a helyszínen tartózkodó mentőszolgálat munkatársai felügyelik. Az úszáson mindenki csak saját felelősségére vehet részt, 18 év alattiak esetében szülői beleegyezés szükséges.


Az úszók a Hirt közbe érkezésük után emléklapot és ajándék pólót kapnak. Ezeket Szabó Péter polgármester adja majd át.

 

Az úszás esetleges elmaradásáról a szervezők 2019. július 27-én reggel 9.00 órakor adnak tájékoztatást az alábbi felületeken: Csengey Dénes Kulturális Központ facebook oldala, Paks-Press facebook oldala, www.paksihirnok.hu, Paks Fm., www.paks.hu, www.csengey.hu.

 

Tell Edit szavai szerint a Duna nem versenyszerű átúszására abban az esetben kerül sor, amennyiben megfelelő a Duna vízállása, a víz és a levegő hőmérséklete, valamint az időjárási viszonyok az engedélyező hatóság által kiadott határozatban foglaltaknak megfelelnek.

 

Képünkön: Szabó Péter polgármester és Tell Edit igazgató tájékoztatója a rendezvény-sorozat egyik színhelyén, a Gesztenyesoron. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű