Tábor, Cseresznyésben
Legfrissebb

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

- „Atomkor - 75 év az emberek szolgálatában”

- A Duna Aszfalt az új paksi híd kivitelezője

- Süli János: világszínvonalú blokkokat építünk

- A hazai energiaforrások megléte a legbiztonságosabb

- Lakossági névadó szavazásra kérik a paksiakat

- Babazászló a Városházán

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Mától életbe lépnek az új védelmi intézkedések

- Kezdődik az Erőmű-beruházási Központ építése

- Okosbútort nyerhetnek az iskolások

- Főépítészi sajtótájékoztató

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Tábor, Cseresznyésben

2019. július 16. 11:08:41  nyomtatási kép

 

Megnyílt a XXVI. határon túli magyar középiskolások olvasótábora

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. július 16., kedd – Közös múltunk, értékeink és összetartozásunk nem feledteti a trianoni veszteségeinket, de közös nyelvünk és indentitástudatunk összetartja a Kárpát-medencei magyarságot – mondta Paks polgármestere a határon túli magyar középiskolások olvasótáborának 26. megnyitóján  a Paks melletti Cseresznyéspusztán, kedden.

 

Szabó Péter köszöntőjében felidézte, hogy Magyarország kormánya határozott arról, hogy trianoni békediktátum 100. évfordulójának évében, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának javaslatára 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz.

 

Paks önkormányzata mindig nagy hangsúlyt helyezett a határon túli magyarsággal való kapcsolattartásra, a testvérvárosokkal való viszonyunk jól jellemzi ezt a kapcsolatot és az innen érkező, táborlakó fiatalok pedig a folyamatosság fenntartói is egyben.

 

Az idén is gazdag programot kínálnak a Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett, összesen 42 diáknak a cseresznyési olvasótáborban. A Csengey Dénes Kulturális Központ által szervezett idei tábor fő irodalmi témái: Márai Sándor, Weöres Sándor és Kányádi Sándor. A tábor mottója egy Kányádi Sándor-idézet: „Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv.”

 

Ebben a táborban is erre helyezzük a hangsúlyt, úgy hogy már az egymást követő generációk, így a most ide érkezett fiatalok természetes kapcsolatát jelenti Magyarországgal és ezzel együtt Pakssal is – fogalmazott Szabó Péter.

 

Tell Edit, a tábor szervezője és egyben házigazdája azt emelte ki, hogy a fiatalok kívánságának igyekeznek eleget tenni akkor, amikor olyan magyar költőket és írókat választanak közös ismeretszerzésük és érdeklődésük középpontjába, akikről többet szeretnének tudni, akik az ő nyelvükön szólalnak meg a szó nemcsak nyelvi, de érzelmi és szellemi vonatkozásaiban egyaránt.


– Fontos az is, hogy a megyei és paksi értékeket is megismerjék a fiatalok, felfedezhetik itt a szűkebb hazánk környezeti szépségeit is – mondta el Tell Edit. Hozzátette, feledhetetlen és meghatározó élményt jelentenek a közös és meghitt beszélgetések az együtt töltött órák, élmények.

 

Az idei táborlakó fiatalok közel negyven százaléka most van itt először, de hogy jó úton járunk, az is bizonyítja, hogy sok a visszatérő fiatal – fűzte hozzá. Nagy Géza a tábor operatív vezetőjének irányításával számos programon vehetnek részt a fiatalok.

 

 A hivatalos megnyitó napján, első előadókként habil. PhD. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens tart előadást a három „Sándorról”, Márai, Weöres és Kányádi munkásságáról beszél. - Aki sokat olvas, többet ért a világból – fogalmazott. Szavai szerint mindig is tudtunk egy nyelven beszélni, csak voltak buta határok, amelyek csupán a szó, földrajzi értelmében választottak el, de ezek nem a lelkekben határoltak el bennünket.

 

- Ma már ott tartunk, hogy a mindennapi kommunikációban már nem szükséges külön említeni, hogy erdélyi vagy felvidéki íróról, vagy költőről beszélünk, egy közös jelző van, amit magyarnak mondunk – húzta alá Fűzfa Balázs.

 

A tábor a következő hétfőn, ünnepi műsorral zárul.

  

Képünkön: Egy kis kikapcsolódás az előadások szünetében.

(Paks-Press Fotó: Nagy Marcell). +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű