Atomerőmű - Társadalmi ellenőrzés
Legfrissebb

- A viták napja volt a testület ülésén

- A TVEL legyártja paksi fűtőelemeket

- Tíz elektromos buszt vásárol Paks

- Paks II. – Tiszta és hatékony áramtermelés

- Süli: világszínvonalú blokkokat építünk

- Áder: a klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

- Klimavédelem – atomenergiával

- AtomEco: átláthatóság, párbeszéd és szakmaiság

- A Paks 2. projekt már 400 engedéllyel rendelkezik

- MVM Élménynap

- Testületi ülés

- Paks II. projekt: folyamatos a munkavégzés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Atomerőmű - Társadalmi ellenőrzés

2019. május 28. 15:10:32  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 28., kedd – Az MVM Paksi Atomerőmű és a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) tagtelepüléseinek polgármesterei együttműködési és vállalkozási szerződéseket írtak alá az Erzsébet Nagy Szállodában, 2019. május 28-án.

 

A településekkel 2019-ben az atomerőmű három szerződés formájában állapodott meg. Négyéves együttműködést rögzítő keretszerződést írtak alá, 200 millió forint értékben, amelyben a két fél feladatait állapították meg.

 

Aláírtak egy, ugyancsak négy évre szóló vállalkozási szerződést, amelyben a települések vállalták, hogy sugárzásmérést végeznek, és az adatokat rögzítik és közzéteszik. Ez harminc millió forintot jelent a TEIT egészre vonatkozóan.

 

A paksi atomerőmű és a TEIT támogatási megállapodást is rögzített, ebben település-fejlesztési támogatáshoz jutnak, ennek keretösszege egy évre 170 millió forint.

 

Az egyes települések közötti pénzelosztás a lélekszám és az atomerőműtől való távolság arányában oszlik el. A szerződést már Dunapataj, Györköny és Madocsa is, mint a Társulás új tagjai is aláírták.  

 

A három település közel tíz éve kívánt bejutni a Társulásba, az egyeztetések eddig azért bizonyultak sikertelennek, mert a települések polgármesterei nem kívántak tovább osztozkodni a tájékoztatásra kapott pénzből. A gordiuszi csomót a paksi atomerőmű úgy vágta el, hogy a keretösszeget megemelve a három település esetében hozzácsatolta a közös pénzhez. Ezt követően a Társulás tagjai jóváhagyták a belépésüket ebben az évben azzal, hogy keretük stabilan, folytatólagos és változatlan marad.

 

Dr. Kovács Antal, a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója szerint a Társulás tagjai megértették, hogy együtt erősebbek lesznek, közös érdekek alakulhatnak ki az infrastruktúra fejlesztésben, és az is erős érv, hogy az új blokkok építésében, a háttérben egyre jelentősebb szerepet kapnak.  

 

A TEIT munkáját jellemzi, hogy ezeken a településeken magas az atomerőmű társadalmi támogatása, de a munka minőségén mindig lehet javítani – fogalmazott Dr. Kovács Antal.

 

 

Képünkön:

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. május 28., kedd – Az MVM Paksi Atomerőmű és a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Településfejlesztési Társulás tagtelepüléseinek polgármesterei együttműködési és vállalkozási szerződést írtak alá az Erzsébet Nagy Szállodában, 2019. május 28-án. 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű