ATOMEXPO 2019
Legfrissebb

- A növekvő energiaigény miatt szükség van a Paks II.-re

- Indul a lakótelepi központi park rekonstrukciója

- Orosz tanácsadó program paksi szakembereknek

- Hernádi Norbert és Hetzmann Albert tájékoztatója

- Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

- Kudorné Szanyi Katalin és Barnabás István tájékoztatója

- Felelős döntés az atomenergia hosszútávú alkalmazása

- Tina

- Heringes Anita polgármester-jelölti terveiről beszélt

- Antóni Józsefné és Kovács István sajtótájékoztatója

- Új kutyamenhely épül Paks-Hegyespusztán

- Horváth Zoltán és Mezősi Árpád sajtótájékoztatója

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


ATOMEXPO 2019

2019. április 14. 17:08:36  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks/Szocsi 2019. április 14., vasárnap – Hétfőn nyitja meg kapuit Szocsiban az ATOMEXPO 2019. nemzetközi szakkiállítás és vásár. Az atomenergetika nemzetközi seregszemléjére a világ számos országából érkeznek a küldöttségek, szakemberek, érdeklődők, látogatók, elsősorban azokból az országokból, ahol orosz atomerőműveket építenek. Hazánk paksi érdekeltsége okán a Paks I, és a Paks II. projektben dolgozó vezető munkatársak lesznek a kiállítás magyar résztvevői.

 

Előzetes információink szerint az Atomexpo résztvevője lesz Gerjen polgármestere, Romhányi Károly, valamint a TEIT információs társulás két vezetője, Bálint József elnök és Gáncs István alelnök.

Romhányi Károly részt vesz azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyen az atomerőművek környezetében élő településvezetők mondják el tapasztalataikat, jövőbeni terveiket. Az ATOMEXPO 2019 mottója a „Nukleáris energiával a jobb életért”.

 

- Az atomtechnológia használatának globális menetrendje gyorsan bővül. Amellett, hogy környezetbarát és megbízható energiaforrást jelent, amely jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, a békés atom is elősegíti a tudomány, az oktatás, az orvostudomány és a mezőgazdaság fejlődését. Így a nukleáris technológiák széles körű használata fontos tényezővé vált az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérésében – fogalmazott előzetes interjújában a Roszatom óriásvállalat miniszteri rangban lévő első embere.

- Az egész világ közösségének az életminőség javítása, a jólét elérése és a környezettel szembeni felelősségteljes hozzáállás kialakításának szerves része – fűzte hozzá Alexej Lihacsev.

 

Az idei üzleti program arra összpontosít, hogy a fejlett nukleáris technológiák hogyan járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, valamint a globális nukleáris ipar más fontos kérdéseinek. Szeretném megjegyezni, hogy a Nemzetközi Programbizottság első alkalommal gyűjti össze a fórum üzleti programját – húzta alá a Roszatom elnöke.

 

Az ATOMEXPO részeként először a nemzetközi szervezetek különböző partnerségi rendezvényeit tervezték. A kiállítás számos lehetőséget kínál az atomtechnológiák használatára, beleértve az energiához nem kapcsolódó technológiákat is. Ezen kívül az ATOMEXPO AWARDS-t másodszor is bemutatják a fórumon.

 

A 11. ATOMEXPO 2019 nemzetközi fórum részeként kerekasztal-beszélgetés tartanak a „Digitális megoldások: a speciális nukleáris megoldásoktól kezdve az energia és egyéb gazdasági ágazatok infrastrukturális projektjei között” – címmel. A kerekasztal beszélgetést az ATOMEXPO első napján, április 15-én tartják, a Main Media Center szürke konferenciatermében.

 

A résztvevők megvitatják azokat a digitális megoldásokat, amelyeket jelenleg az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése érdekében használnak, és milyen digitális termékeket lehet előállítani a nukleáris iparágban a gazdaság hatékony fejlődése és az emberek életminőségének javítása érdekében.


A kerekasztal résztvevői lesznek - mások mellett - Dr. Pekka Tapani Pyy Senior IAEA szakértő, az Állami Duma Energiaügyi Bizottság képviselője, Gennadi Sklyar; a ROSATOM digitális vezérigazgatója Ekaterina Solntseva, a RASU vezérigazgatója Andrej Butko; Tatiana Leonova, a MEPhI Nemzeti Kutatási Nukleáris Egyetem alelnöke is.

 

A hazánkhoz is köthető legfrissebb információk szerint megkezdődött a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés 2. blokk üzembe helyezése, miután az illetékes orosz hatóság, a Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) engedélyt adott erre. 


A Novovoronyozsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkját a tervek szerint (a Novovoronyezsi Atomerőmű 7. blokkja) 2019 végéig üzembe helyezik, és ezt követően az erőmű a régió 2020. évi költségvetéséhez több mint egymilliárd rubellel járul majd hozzá adó formájában. 

Mint ismeretes, hasonló erőmű épül a Paks II., magyar-orosz projektben is. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű