Lakossági fórum a gerjeni református iskola jövőjéről
Legfrissebb

- Paks II. Akadémia: Dunaújváros és Veszprém

- Fontos adatok Kalocsa-Paks Duna-hídról

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

- Szálka - Horog Étterem & Delicatesse

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lakossági fórum a gerjeni református iskola jövőjéről

2019. március 26. 10:42:41  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) 2019. március 26., kedd - A gerjeni lakosok, úgyis, mint református hívők, bíznak abban, hogy a falu iskolája megmarad a felekezet kezelésében, mert az eltelt közel három esztendő bizonyította, hogy helyes irányt választottak és közmegelégedésre járhattak gyermekeik az oktatás-nevelés saját, helyi  intézményébe – fogalmazott Romhányi Károly polgármester azután a lakossági fórum után, amelyet hétfőn tartottak a helyi Sportcsarnokban.

 

Hozzátette, ehhez most már mindössze annyi szükséges, hogy a közösség lelki pásztora és az egyház vezetője megegyezésre jusson azt követően, hogy az egyház a kezelés jogát visszaadva, de a közösséget összetartva, a helyi református gyülekezet kezelésébe adja át a fenntartói jogokat. Mint azt a gyülekezet tagjai elmondták: mint szülőként, mint hívőként, mint leendő fenntartóként azt remélik, hogy a gyermekek semmit sem tapasztalnak majd az adminisztratív változásokból és nyugodt körülmények között folytathatják tanulmányaikat.

 

A falu lakosságának elemi érdeke a gyermekek megtartása, a helyben történő nevelés és oktatás, hiszen az iskola a fiatal kor azon szakasza, amely egy életre szóló élményt, felejthetetlen kapcsolatokat, lokálpatriotizmust, világnézetet és felkészülést ad a jövő tekintetében. Ezért aligha jelenthet különösebb dilemmát egy ilyen, a közösség akaratával egyező döntés.


A református felekezeti oktatás folytatását nem veszítheti el a falu, mert mindazt, amit az egyház eddig számukra is tanított, a hitet, a békességet, a közösség és a hely szeretetét nem kérdőjelezheti meg – még a gyerekek előtt sem, semmi – indokolt a polgármester.

 

Romhányi Károly emlékeztetett arra, hogy a falu, jelentős fejlődés előtt áll, köszönhetően a Paks II. beruházásnak, amelyben a döntéshozók komoly szerepet szánnak Gerjennek, ezért érkeznek jelentős százmillió forintok a település fejlődéshez. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a falu a megkezdett utat ne hagyja el, a közösség egysége, biztonságérzete és nyugodt légköre megmaradjon.

 

Olyan szeptemberi indulásban bízunk, amely nem okoz lelki terheket a szülőknek, a gyermekek nyugalmát és számukra az eddig látottakat, hallottakat és tanultakat őszintén a magukénak érezhetik – fogalmazott Romhányi Károly, aki nemcsak polgármester, hanem két gyermek édesapjaként, szülő is.


Ez utóbbiként, maga is ilyen iskolát szeretne Gerjenben. +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű