Az atomenergia szerepe a villamosenergia-ellátásban
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomenergia szerepe a villamosenergia-ellátásban

2019. január 25. 11:55:22  nyomtatási kép


 A megbízható, hosszútávú villamosenergia-ellátás és az atomenergia szerepe

- Konferencia Budapesten


Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:


(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. január 25., péntek – A mostani időszak legfontosabb feladata az új paksi blokkok létesítési engedélyének beadása – mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD NEA) által közösen szervezett budapesti konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

A konferencián bemutatták az OECD NEA The Costs of Decarbonisation (A dekarbonizáció költsége) című kiadványt.

 

A sajtótájékoztatón Süli János miniszter és William D. Magwood főigazgató vettek részt, majd előadást is tartottak a konferencián. Ezt követően panelbeszélgetésen szóltak a résztvevők az aktuális kérdésekről. A résztvevők William D. Magwood, főigazgató, OECD NEA, Sama Bilbao y Leon, részlegvezető, OECD NEA, Kaderják Péter, államtitkár, ITM, Ságvári Pál, nemzetközi energetikai kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, KKM, Hugyecz Attila, gazdasági főtanácsadó, PTNM, Kóbor György, elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. és Frédéric Leliévre, alelnök, Framatome voltak. A panelbeszélgetés moderátora Kovács Pál, az MVM nukleáris igazgatója volt. (képünk.)

 

Süli János az új atomerőművi blokkok megépítésének szükségességét alátámasztó adatokról a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi időszakban sorra dőlnek meg a hazai villamosenergia-igények, az idei évben már kétszer, legutóbb január 23-án 6926 MW csúcsot regisztrált a MAVIR.

Eközben minden idők legmagasabb szintjét érte el az import is, 2018-ban 31,4 százalék volt. Vagyis a biztonságos energiaellátás szempontjából nélkülözhetetlen az új blokkok üzembe helyezése.

 

Süli János kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a létesítési engedélyt - amely mintegy 300 ezer oldal terjedelmű – akkor adják be a nukleáris hatósághoz, amikor az biztosan engedélyezhető.

Az Országos Atomenergia Hivatalnak 15 hónapja lesz az engedélyezésre, ezt követően pedig mintegy 73 + 4 hónap alatt juthatnak el a kereskedelmi üzem megkezdéséig.

A pénzügyi feltételekről szólva pedig jelezte, hogy fix áras beruházásról van szó, ám időközben megkezdődtek a tárgyalások az orosz partnerrel a fizetési határidők módosításáról, vagyis azt tervezzük, hogy a törlesztés a termelés megkezdésekor kezdődjön.

 

- Minden erre irányuló érvvel szemben a megújuló energiaforrások és az atomenergia megfér egymás mellett – húzta alá Süli János. Mint mondta, erre jó példa többek között az is, hogy Pakson rövidesen elkészül egy 20,6 MW kapacitású napenergiapark is.

 

A konferencián William D. Magwood, főigazgató (OECD NEA) többek között arról beszélt, hogy a most bemutatott tanulmány (melynek világ-premiere volt ma Budapesten) arra összpontosít, hogy miként tudnak a megújuló energiaforrások és a nukleáris energiatermelés együttműködni.

Az energiamix megállapítása egyébként minden országnak a saját hatásköre, ám figyelembe kell venni a reális költségeket is. Vannak országok ahol rendkívül jó a szél és napenergia felhasználási lehetősége, és vannak, ahol kevésbé jók az adottságok.

 

A konferencia témája „A megbízható hosszú távú villamosenergia-ellátás és az atomenergia szerepe” címet viseli, melyen bemutatták az OECD NEA The Costs of Decarbonisation (A dekarbonizáció költsége) című kiadványát. +++

 

Kerekasztal beszélgetés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD NEA) által szervezett konferencián a Miniszterelnökség épületében, 2019. január 25-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű