Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében
Legfrissebb

- Paks II. Akadémia: Dunaújváros és Veszprém

- Fontos adatok Kalocsa-Paks Duna-hídról

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

- Szálka - Horog Étterem & Delicatesse

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

2018. december 13. 14:53:06  nyomtatási kép

 
 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2018. december 13., csütörtök - Hat kiváló orosz zenemű, a Tűzmadár, a Hattyúk tava, a Csipkerózsika, a Diótörő, az Egy kiállítás képei, valamint a "Péter és a farkas" szimfonikus mese alapján készült mesekönyveket mutattak be Budapesten, az idén 45 éves budapesti Orosz Kulturális központban, csütörtökön.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:  

 

A klasszikus zenei nevelés nehéz feladatot ró a szülőkre, hiszen egy opera vagy nagyzenekari mű a maga meg nem magyarázott valójában, távol áll a gyermeki világtól. A kiadó, a „Mesék az Operáról” címet viselő sorozatával segítséget kíván nyújtani a gyerekek zenei neveléshez, a zenei élmény átadásához, a zeneirodalom értékeinek átörökléséhez – fogalmazott a bemutatón Milkovich Eszter, a műveket megjelentető Holnap Kiadó igazgatója. - A négy éve kezdett sorozat a zeneirodalom legnagyszerűbb operáit, balettjeit, zenekari műveit ülteti át a mese eszközeivel, és csodás illusztrációkkal a gyerekek nyelvére – tette hozzá.

 

A bemutatott mesék egyikének, a Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij zenéje alapján született, „Egy kiállítás képei” című alkotásnak a paksi születésű Fodor Veronika a szerzője - aki már hat éve a fővárosban él, és egy könyvkiadó szerkesztője -, ám továbbra is ezer szállal kötődik Pakshoz.

 

A festészet és zene karöltve jár Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című zeneművében, melyet barátja, Viktor Hartmann festő ihletett.

Sztaszov, művészeti-és zenekritikus a fiatalon elhunyt festő 400 akvarelljéből és rajzából rendezett kiállítást a festő emlékére Szentpéterváron, a Művészeti Akadémia épületében 1874-ben.

Muszorgszkij a kiállítás hatására komponálta híressé vált művét, melyben misztikus történetek és orosz népmesei elemek keverednek vidám, kedves jelenetek közé. Megjelenik benne maga a szerző is, ahogy sétatémák alatt dúdolva kering a képek között, és hol szomorúan, hol boldogan emlékszik vissza barátjára.

A darab Muszorgszkij életében kiadatlan maradt, s csak újrahangszerelése után vált ismertté. Híressé, Maurice Ravel francia zeneszerző 1922-es zenekari műve tette.

 

Az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő zenéhez Fodor Veronika írt mesét, amely tavaly a Könyvfesztiválon jelent meg. Mint mondta, igyekezete szerint jeleníti meg benne a kor Szentpétervárjának sokszínűségét. A mesében Szimonidesz Hajnalka illusztrációin keresztül szinte megelevenednek Hartmann festményei.

 

A könyvben található CD a mű Maurice Ravel nagyzenekarra hangszerelt feldolgozását tartalmazza.

 

Képünkön: Fodor Veronika (j.1.) beszél a könyv bemutatóján, Milkovich Eszter, a műveket megjelentető Holnap Kiadó igazgatója (b.1.), középen a tájékoztató résztvevői, a budapesti Orosz Kulturális központban, 2018. december 13-án. A kép a szerző felvétele. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű