A Paks II. projekt előmozdítja a hazai gazdaság fejlődését
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

A Paks II. projekt előmozdítja a hazai gazdaság fejlődését

2018. november 20. 08:44:38  nyomtatási kép

(PAKS-PRESS) Paks, 2018. november 20., kedd - Azon dolgozunk, hogy két új, korszerű, 60 éves üzemidejű blokkot építsünk Pakson annak érdekében, hogy hosszú távon garantálhassunk megbízható, klímabarát forrásból olcsó áramot a lakosság és a gazdaság számára – mondta Süli János miniszter Szekszárdon, a megye gazdasági eredményeit összegző TOP100 kiadvány bemutatóján.

 

Hozzátette: Magyarország versenyképessége alacsony termelési költségekkel növelhető, amihez az olcsó és megbízható villamosenergia-ellátás elengedhetetlen, ezért született döntés a nukleáris kapacitás fenntartása mellett.

 

Ahogyan a kiadványban is olvasható, a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia az atomenergia villamosenergia-termelésben betöltött szerepének megtartását tűzte ki célul, a megújuló energiaforrások arányának növelése és a fosszilis energia alapú áramtermelés mérséklődő arányú alkalmazása mellett.

 

Kiemelt szempont volt a döntésnél, hogy az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása nélkül termelnek áramot, ezáltal az atomenergia alkalmazása a fenntartható fejlődés része. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) legfrissebb, október elején publikált „klímajelentése” ezt alátámasztja azzal a megállapítással, hogy „az atomenergia részarányának növelése nélkül nem érhetőek el a klímavédelmi célok”. 

Az atomerőművi blokkok e célok teljesítésén túl az ellátásbiztonság, a megbízhatóság és a megfizethető áram garantálása érdekében is nélkülözhetetlenek.

 

Okosan kombinálva az atom- és a megújuló energiatermelés előnyös tulajdonságait, hosszú távon kivezetve az elavult, környezetszennyező fosszilis erőműveket, garantálható hazánk biztonságos, megfizethető és környezetkímélő áramellátása. Erre az együttműködésre kiváló példa Paks városa, amelynek határában egymás mellett valósul meg Paks II. 2400 MW beépített kapacitással, valamint az ország egyik legnagyobb, 20,6 MW-os naperőműve.


Stratégiai cél a hazai lakosság és gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságosan megtermelt villamos energia biztosítása. Ennek a garanciája a két új paksi atomerőművi blokk.

 

A hazai gazdaság számára nemcsak az olcsó áram miatt fontos a Paks II. projekt, hanem azért is, mert határozott cél a 40%-os hazai beszállítói arány elérése. Például magyar vállalkozások végezhetik a kapcsolódó építőipari beruházások jelentős részét, amelynek értéke önmagában elérheti az 500-600 milliárd forintot.

 

De nemcsak az új atomerőművet kell megépíteni, hanem meg kell teremteni az építkezést kiszolgáló infrastruktúrát is. Fejleszteni kell az új atomerőmű környezetében az utakat, vállalati telephelyeket, lakásokat kell építeni, mert több ezer embernek kell biztosítani a lakhatását, ellátását. Ebben a hatalmas munkában további lehetőséghez juthatnak a hazai vállalkozások.

 

A Paks II. projekt a régió számára lehetőséget biztosít, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét. (X)

 

Képünkön: A Paks II. Atomerőmű egyik blokkjának látványterve (forrás: Roszatom) +++

x

Paksi Atomerőmű