Városfejlesztés a már működő atomerőművek környezetében
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

- Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből

- Évértékelő - újévköszöntő

- Összefoglaló, 2021. január 8.

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Városfejlesztés a már működő atomerőművek környezetében

2018. november 16. 06:30:28  nyomtatási kép


(PAKS-PRESS) Paks, 2018. november 15., csütörtök – Szeretnénk, hogy a partnerek és a barátaink sikeresen fejlődjenek tovább, hogy folytatódjon az együttműködés, megosztjuk egymással olyan információkat, ami a fejlődést, a biztonságot, az oktatást érinti és megbeszéljük egymás között a világban fellelhető, általános trendeket, amelyekkel egymás fejlődését is elősegíthetjük - mondta Szvetlana Csurilova, a Roszenergoatom kommunikációs vezetője Pakson, csütörtökön.

 

Paks testvértelepülését, Novovoronyezs delegációját látta vendégül az önkormányzat, előadások hangzottak el, a program során kerekasztal beszélgetésen kaphattak kérdéseikre választ a résztvevők - mások mellett a Paks 2. vezetői, munkatársai, a paksi vonzáskörzet polgármesterei a Prelátus épületében. 

 

Larisza Kartasova, a novovoronyezsi rehabilitációs központ vezetője és Szvetlana Csurilova, a Roszenergoatom kommunikációs vezetője, országgyűlési képviselő tartottak előadást.

 

A vendéglátó képviseletében Szabó Péter polgármester paksi újságírók előtt azt mondta, az orosz partner, jelentős tapasztalatokkal rendelkezik, miután két új blokk készül el, Novovoronyezs szintén atomerőműves befogadó város, mint Paks. A városfejlesztés közös törekvés a két városban. A 2016-óta testvértelepülés vezető munkatársaival ezért közvetlen a kapcsolat és rendszerességgel történnek kölcsönös látogatások. Várható, hogy rövidesen ismét paksi delegáció utazik Novovoronyezsbe.

 

Larisza Kartasova, a novovoronyezsi rehabilitációs központ vezetője az előadását ismertetve a Paks-Press Hírügynökségnek elmondta, hogy a 1961 óta működő létesítményben az atomerőmű dolgozóinak egészség-megőrzésével rehabilitációjával, valamint gyermekeik nyári üdültetésével foglalkoznak. - A paksi egészségügy helyzetéről, a hasonló adottságokról azonban maga is szívesen tájékozódik – mondta el.


Larisza Kartasova partnere ezen a találkozón dr. Dr. Bodnár Imre, a Gyógyászati Központ igazgató-főorvosa volt, akivel a nap folyamán megtekintették az intézményt, ahol egynapos sebészeten és gyógyfürdőn kívül számos más ellátásban is részesülhetnek a paksiak, de rendelkezésükre áll más intézmény is, mint például a közelben található Medicover Klinika, vagy akár a balatonfüredi rehabilitációs központ.

 

Szvetlana Csurilova, a Roszenergoatom kommunikációs vezetője, országgyűlési képviselő újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Paks várossal már öt éve, szoros kapcsolat, jó viszony alakult ki.


Azt mondta, szeretnénk, hogy a partnerek és a barátaink sikeresen fejlődjenek tovább, úgy, mint a mi városaink is, hogy folytatódjon az együttműködés és megosztjuk egymással olyan fontos információkat, ami a fejlődést, a biztonságot, az oktatást érinti, és megbeszéljük egymás között a világban fellelhető, általános trendeket, amelyekkel egymás fejlődését is elősegíthetjük.


- Ma három forgatókönyvet mondtam el, amelyeket a mi városaink részére dolgoztunk ki. Elképzelhető, hogy ezeket a forgatókönyveket Pakson alkalmazni lehet, ilyen például az adott város fejlődését tekintve egyedi utat jár be, így a város érdekessé válhat a régió és akár az egész ország számára is. Ez lehet egyfajta különlegesség a város gazdasági fejlődésében, ilyen városokból akár több is lehet, és kiegészíthetik egymást. Ez lehetőség arra is, hogy nemzetközi kooperációk és vállalkozások fejlődjenek, ez a modell sikeres lehet – fogalmazott.

 

Lehet adtapter város is, ami feltételezi, az atomipar adta lehetőségek felhasználását, új szolgáltatások fejlesztésének érdekében. - Ez nálunk is igy történik, a felesleges hőenergiát például a távhőszolgáltatásra használjuk fel olyan melegházakban, ahol paradicsomot, vagy éppen uborkát termesztenek, de több ilyen példát is felsorolhatnék – fűzte hozzá.

 

Rámutatott, hogy azonban, elsősorban az információk cseréjéről van szó. - Értekezleteket, találkozókat tartunk, ennek jegyében hívtuk meg Önök városát is a Roszatom rendezvényére, a Városok Napjára, november 29-ére – mondta el.

 

A Paks-Press Hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy ezt a munkát a kommunikáció miként segíti, úgy válaszolt, hogy igaz, a szónak nagy ereje van, mert a szavak rávilágítanak a lehetőségekre.


- Az utóbbi néhány napban több értekezleten és találkozón vettem részt, ilyenk voltak a NAÜ, vagy a WANO konferenciái, vagy említhetném a TEIT ülését, ahol mindenki hivatkozik arra, hogy mennyire fontos az egymással, a szakmai résztvevőkkel és a társadalommal folytatott párbeszéd. Amerre jártam, a német, az angol, vagy akár a magyar kollégák a kommunikáció jelentőségét hangsúlyozták, a kommunikációs szakemberek kapcsolatban vannak egymással, én ennek örülök, mert az atomipar céljai, feladatai minden országban azonosak. 


Amikor nálunk, Oroszországban, az ellenzék szembe ment a leningrádi erőmű bővítésével, akkor egy környezetvédelmi csoport - többek között a paksi atomerőmű szakemberei is -, képesek voltak arra, hogy lezárják ezt a témát. Rendkívül hálásak vagyunk azoknak az országoknak, akik részt vettek ebben a projektben – mondta el.

 

Szvetlana Csurilova arról is beszélt, hogy évek óta együtt dolgozik Dr. Kovács Antallal a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatójával és Kern Tatjánával, az atomerőmű munkatársával, mint fogalmazott, akikkel időközben barátok lettek, végezetül köszönetét fejezte ki a paksi atomerőmű vezetőinek, valamint Süli Jánosnak és Kovács Pálnak, a több éves együttműködésért.

 

Képünkön: Városfejlesztés a már működő atomerőművek környezetében - Oroszországban

(PAKS-PRESS) Paks, 2018. november 15., csütörtök – Szvetlana Csurilova, a ROSZENERGOATOM kommunikációs vezetője, országgyűlési képviselő előadását tartja az orosz testvértelepülés, Novovoronyezs paksi programján, a Prelátusban, 2018. november 15-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


x

Paksi Atomerőmű