Milliárd- és milliós pénzekről születtek döntések
Legfrissebb

- Összefoglaló, 2021. január 19.

- Bölcsőde és óvoda alapkőletétele Gerjenben

- Az Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója

- Összefoglaló, 2021. január 18.

- Összefoglaló, 2021. január 15.

- Összefoglaló, 2021. január 14.

- Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

- Összefoglaló, 2021. január 13.

- Összefoglaló, 2021. január 12.

- Összefoglaló, 2021. január 11.

- Már elérhető a Településképi Arculati Kézikönyv

- Fodor-Szurovszki Tünde Paks új főkertésze

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport

Milliárd- és milliós pénzekről születtek döntések

2018. november 14. 19:51:25  nyomtatási kép

 
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2018. november 14., szerda – Pénzügyek voltak elsősorban terítéken az önkormányzat szerdai ülésén.

 

A költségvetési rendelet hatodik módosítását terjesztette a képviselő-testület elé Szabó Péter polgármester, miután beérkezett város kasszájába egy területeladásból származó, 1,8 milliárd forint, később újabb területeket vásárolnak, erre egy munkabizottságot is alakítottak. Ezzel párhuzamosan, a várhatóan ezzel foglalkozó Paksi Fejlesztési és vagyongazdálkodási Zrt. ázsiós tőkeemeléséről határoztak, a jegyzett tőkét 10 millió forinttal, a tőketartalékot pedig 1,49 milliárd forinttal emelik meg. 


Arról is határoztak, hogy az új területeken egy vállalkozói parkot létesítenek, mert úgy látták, hogy a Paks 2. beruházáshoz csatlakozó vállalkozások egy közös területen kapjanak helyet, de a városban már működő cégek is ide települhetnek, bérelhetnek 2000-5000 négyzetméternyi területet, amit a tervek szerint esetleg meg is vásárolhatnak.

 

Ugyancsak a költségvetés módosítását érinti az a döntés is, amelynek értelmében a DC Dunakom Zrt-nél tőkeemelést hajtanak végre 148 millió forint értékben. A cégbél jelentősen amortizálódtak el az eszközök, gépek, a városkarbantartásra, a téli felkészüléshez szükség lesz új eszközök, berendezések vásárlására, a fejlesztés az élő munkaerőt is részben kiválthatja.

 

A módosításánál fontos még, hogy a fiatalok életkezdési támogatását 119 százalékkal emelte meg testület, a Fortuna rádiót további ötmillió forinttal segítik, továbbá az atomerőmű sportegyesületet 200 milliós támogatásban részesítik.

 

A polgármester arról tájékoztatta a képviselő-testületet, hogy a költségvetés háromnegyed-éves állása szerint megfelelők a teljesítések, a 2019-es költségvetésben pedig előtérbe kerülnek az áthúzódó beruházások. Gondoltak a közalkalmazotti – közszolgálati bértáblák változtatásaira is, ennek megfelelően a hivatalban dolgozók bérlapját úgy rendezik, hogy saját támogatásban is részesüljenek. A közszolgálati viszonyban a dolgozók 15 százalékos fejlesztéshez juthatnak, tavaly ez az összeg 12 százalék volt.

 

A nappali melegedő ügyében is fejlesztés várható. Két órával tovább tarthatnak nyitva, egymillió-hétszázötvenezer forintra ad be pályázatot az önkormányzat az államhoz, ehhez testületi állásfoglalást is kértek. A sportcsarnok ügyében hozott döntés szerint az atomerőmű sport-rendezvénycsarnokot kíván építeni, az önkormányzat területet biztosít hozzá, amit a hivatal vesz meg.

 

A Vácikában a tömbösítés folyamán 315 négyzetméteres területet vásárolnak meg, egy útépítéshez. A terhermentesítő út nyomvonalát megváltoztatják, elsősorban lakossági kérésre. A nyomvonalat a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. jelölte ki, de mintegy harminc lakossági kérelem érkezett az önkormányzathoz, hogy járjon közbe a változtatásért. Köztük van a Pálma Lovasudvar kérése, amely arról panaszkodott, hogy az út a létesítményen keresztül haladna át, és ez tönkre tenné az udvart. 


A Vácikánál lakóterületet érintene, ezért 200 méterrel tolják odébb az utat. Kovács Sándor alpolgármester és Bordács József illetve más képviselők támogatták a kéréseket. Az is elhangzott, hogy a kéréseket és beavatkozásokat azonban nem lehet végteleníteni.

 

A képviselő-testület közel húsz napirendet tárgyalt. Ezek között volt a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft, és a DC. Dunakom Zrt. vezetői beszámolója, a bérelt lakások ügyében pedig az hangzott el, hogy szükség lesz egy mentor-feladatrend kialakításra, a jogok és kötelezettségek tekintetében. +++x

Paksi Atomerőmű