Az atomenergia segít a klímavédelmi célok elérésében
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomenergia segít a klímavédelmi célok elérésében

2018. október 03. 11:06:43  nyomtatási kép

 

Budapest, 2018. szeptember 3., szerda (PAKS-PRESS) – Nemzedékeken átívelő kérdéseket érint a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia, amelynek vitája megkezdődött a parlamentben. Áder János köztársasági elnök a vita során arról beszélt, hogy Magyarország nem mondhat le az atomenergiáról.

 

- A szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés a nap- és az atomenergia együttes használatával garantálható Magyarországon – mondta Áder János köztársasági elnök a második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia parlamenti vitájában.

 

– A Kárpát-medence a klímaváltozás szempontjából Európa egyik legsérülékenyebb területe, ezért az országnak jó oka van egy ambiciózus klímastratégia megalkotására – hangsúlyozta az államfő. Mint az MTI összefoglalójában olvasható, a köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a magyar törvényhozás egy olyan indítvány vitáját kezdte meg, amely nemzedékeken átívelő kérdéseket érint, így arról közös nemzeti álláspontot kell kialakítani.

 

A veszélyeket nem csak az elmúlt nyár meleg-rekordjaival, erdőtüzeivel és súlyos aszályaival érzékeltette, hangsúlyozta azt is, hogy az emberi tevékenység következtében hússzor olyan gyors a felmelegedés, mint a Föld történetében bármikor. Kijelentette: ha nem változtatunk, az évszázad végén már nem lesz visszaút, a Föld jelentős része kietlen pusztasággá válik.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a párizsi klímamegállapodás ennek a veszélynek a felismerése után született három éve, ám azóta, nem csökkent a szén-dioxid-kibocsátás. Áder János szerint folytatni kell a naperőmű-kapacitás bővítését, amelynek teljesítménye négy éve minden évben megduplázódott, illetve az atomenergiáról sem mondhatunk le, mert csak e két energiaforrás együttes használatával érhető el, hogy az ország áramtermelése 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen – tette hozzá.

 

Magyarország stratégiai célkitűzése, hogy a hazai lakosság és gazdaság számára hosszú távon biztosítsa a stabil, megfizethető és biztonságos villamosenergia-ellátást. Ennek tudatában többféle lehetőséget is megvizsgált és egy kiegyensúlyozott, a megújuló, a fosszilis és a nukleáris energiát is magába foglaló energiamixben találta meg az ország számára legkedvezőbb, legstabilabb és legbiztonságosabb hosszú távú megoldást.

 

Mindez tükröződik a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégiában is, amely az atomenergia villamosenergia-termelésben betöltött szerepének megtartását tűzte ki célul, a megújuló energiaforrások arányának növelése és a szénalapú áramtermelés mérséklődő arányú megtartása mellett.

 

A Paksra tervezett két új blokk évente mintegy 19 milliárd kilowattóra villamos energiát fog termelni.


Ezzel évente 7 millió tonna szén-dioxid kibocsátását és 4 milliárd köbméter földgáz elégetését takarítjuk meg ahhoz képest, mintha ezt a villanyt gázerőművekben állítanánk elő. (X) 

 

Képünkön: Áder János köztársasági elnök felszólal a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 2-án. Az államfő mögött Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke.

MTI Fotó: Soós Lajos. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű