Megkezdődött az IRRS felülvizsgálati misszió
Legfrissebb

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

- Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

- Világszerte épülnek innovatív 3+ generációs blokkok

- Új városközpont: ingatlanvásárlásba kezd az önkormányzat

- Testületi döntések

- West Hungária Bau Kft. alapkőletételi ünnepség Pakson

- Atomerőmű - Társadalmi ellenőrzés

- Paks II.: Családi Nap

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Megkezdődött az IRRS felülvizsgálati misszió

2018. szeptember 25. 11:28:29  nyomtatási kép
 

Budapest, 2018. szeptember 25., kedd (PAKS-PRESS) - A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által összeállított szakmai delegáció az egyhetes misszió alatt azt vizsgálja majd, hogy a korábbi, 2015-ös, teljes hatósági rendszert felülvizsgáló IRRS-misszió ajánlásai milyen mértékben teljesültek, hasznosultak közölte az Országos Atomenergia Hivatal.

 

Mint írják, a magyarországi misszió különlegessége, hogy ez a NAÜ századik IRRS-missziója.

 

A hivatalos megnyitón Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója hangsúlyozta: hazánk számára kiemelten fontos a magas szintű nukleáris biztonság garantálása. Munkánkat meghatározza az új módszerek iránti nyitottság, valamint a tapasztalatcsere más hatóságokkal és nemzetközi szervezetekkel.

 

A főigazgató elmondta, hogy a 2015-ös misszió óta számos fontos változás történt a jogi szabályozásban, az OAH feladatkörei bővültek, új szervezeti struktúra lépett életbe, valamint jelentősen nőtt a szervezet létszáma, a hivatal működése pedig átláthatóbbá vált.

 

„Az új jelentés megállapításai és ajánlásai rendkívül fontosak számunkra” – húzta alá a főigazgató, hozzátéve, hogy a nukleáris biztonsági kultúra magas szinten tartása folyamatos erőfeszítéseket igényel.

 

Michael R. Johnson, az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozó Hatóságának (US NRC) ügyvezető igazgató-helyettese, mint az IRRS felülvizsgálati misszió csoportvezetője, üdvözölte az integrált szakértői felülvizsgálat résztvevőit, kitérve megnyitóbeszédében arra, hogy a szakértők számos interjún és felülvizsgálaton vesznek részt a következő tíz nap során. Kifejezte elismerését Magyarország nukleáris biztonság iránti elkötelezettségéért és az elért eredményekért.

 

Kádár Andrea Beatrix, energetikáért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nagy előnyökkel jártak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felülvizsgálati missziói egy olyan időszakban, amikor alapvető fontosságú a világ energiatermelése és csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

 

Kiemelte az atomenergia nyilvánosság általi elfogadottságát és annak pozitív hatását a következő évtizedekben, hozzátéve, hogy a NAÜ 100. IRRS felülvizsgálati missziója jó fórumként szolgál e törekvések biztosítására.

 

Fotó: OAH +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű