Megkezdődött a NAÜ 62. közgyűlése
Legfrissebb

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

- Atomenergia - a zöld energia világában

- Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

- Roszenergoatom kitüntetés magyar szakembereknek

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Megkezdődött a NAÜ 62. közgyűlése

2018. szeptember 17. 14:13:48  nyomtatási kép

Bécs, 2018. szeptember 17., hétfő (PAKS-PRESS) - A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szeptember 17-21. között tartja éves közgyűlését Bécsben, a tanácskozást IAEA főigazgatója, Yukiya Amano távollétében levélben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.

 

Huszonegy ország szakértőinek, kormányzati képviselőinek és tudósainak részvételével szeptember 18-19-én a közgyűlés mellett Tudományos Fórumra is sor kerül, amelynek fő témája a nukleáris tudomány szerepének vizsgálata az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítésében, nyomon követésében és a hozzá történő alkalmazkodás elősegítésében.  

 

IAEA főigazgatója, Yukiya Amano távollétében levélben köszöntötte a tanácskozás résztvevőit.


Ebben felidézte, hogy Ügynökség ma 181 országban biztosítja, hogy a nukleáris anyagokat békés célokra használják fel, hozzájárulva a nemzetközi békéhez és biztonsághoz. Ehhez hozzátette, hogy az utolsó konferencia óta a szervezet folyamatosan ellenőrizte és nyomon követte, és továbbra is ellenőrzi Irán nukleáris vonatkozású kötelezettségvállalásait.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nukleáris programja továbbra is súlyos aggodalomra ad okot.

 

Yukiya Amano kitért arra is, hogy az Ügynökség több millió ember egészségét és jólétét segíti elő, eddig közel 50.000 ösztöndíjat támogatott, áttekintették a rákterápiás cselekvési programot, továbbra is támogatják a nukleáris technológia, fejlődő országokba történő átvitelét.

 

Az Ügynökség legfrissebb éves előrejelzései azt mutatják, hogy az atomenergia továbbra is kulcsszerepet fog játszani a világ alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatartalmában. 

- Azonban a 2050-ig terjedő beépített kapacitással kapcsolatos alacsony előrejelzésünk csökkenő tendenciája azt sugallja, hogy a nukleáris energia teljes potenciáljának kihasználása nélkül jelentős előrehaladás nélkül a világ számára nehéz lesz elegendő energiát biztosítani a fenntartható fejlődés elérése és az éghajlatváltozás mérséklése érdekében – szögezte le a IAEA főigazgatója.

 

A Nukleáris Tudomány és Technológia NAÜ Miniszteri Konferenciáját november 28-30. között Bécsben rendezik. Előkészítés előtt áll a következő Nukleáris Biztonsági Nemzetközi Konferenciára való felkészülést, amelyre 2020 februárjában, szinté az osztrák fővárosban miniszteri szinten kerül sor. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű