Paks 2: nincs szükség a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára
Legfrissebb

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

- Atomenergia - a zöld energia világában

- Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

- Roszenergoatom kitüntetés magyar szakembereknek

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks 2: nincs szükség a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára

2018. szeptember 12. 17:37:51  nyomtatási kép


Visegrád, 2018. szeptember 12., szerda (PAKS-PRESS) – Semmi nem indokolja a paksi új blokkok környezetvédelmi engedélyének felülvizsgálatát, az átmeneti időszakban, amikor egyidőben dolgozik mind a hat blokk, akkor is be tudják majd tartani a jelenlegi 30 C-fokos korlátot az előírt sávban – mondta Aszódi Attila, paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára a MEE 65. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás nyitó napjának előadásán, szerdán.

 

Mayer György, a Paks-Press kiküldött tudósítója jelenti:

 

Az idei rendkívül meleg nyári napokon, amikor minden eddiginél alacsonyabb volt a Duna vízszintje, akkor sem volt semmilyen probléma a paksi atomerőmű működésével. A kritikus napokon mért vízszintnél akár egy méterre alacsonyabb vízállás mellett is biztosítható lett volna a blokkok hűtése – hangzott el a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) Vándorgyűlésén.

 

2018 nyara világviszonylatban a valaha mért egyik legmelegebb nyár volt. A hagyományos erőművek lényegesen alacsonyabb hatásfokkal tudtak csak termelni. A vízerőművek teljesítménye rendkívül lecsökkent, a szélerőművek kihasználtsága például Németországban 12 százalékos, Franciaországban 14 százalékos volt, miközben a német naperőművek is csak 18 százalék alatti kihasználtsággal működtek.

Eközben a német atomerőművek 80 százalék feletti kihasználtságot mutattak – mutatta be Aszódi Attila, paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára a nyári hőséggel kapcsolatos helyzetet.

 

- A Paks 2 környezetvédelmi hatástanulmányában minden szélsőséges esetet is megvizsgáltunk – folytatta az államtitkár. Mint jelezte, az új blokkok sem fognak semmilyen változást okozni a Duna vízminőségében és az erőmű működésében.

A tervezésnél a jelenleginél több, 130 m3/s vízkivétellel számoltak a két új blokk hűtéséhez. Abban az átmeneti időszakban, amikor együtt fognak a jelenlegi és új blokkok működni, akkor is be tudják majd tartani a jelenlegi 30 C-fokos korlátot az előírt sávban, vagyis semmilyen indoka nincs a Környezetvédelmi engedély felülvizsgálatának. Mint ismeretes, a magyar zöld párt (LMP) javaslatot kívánt tenni a felülvizsgálatra.

 

Aszódi Attila külön hangsúlyozta: a nyári tapasztalatok is alátámasztották, hogy szükség van a villamosenergia-rendszer stabilitását biztosító és folyamatosan rendelkezésre álló forrásokra, vagyis atomerőműre.

 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) visegrádi 65. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás három napos rendezvényének fő témája a Tiszta Energia. A rendezvényen a villamos ipari tudományos és technológiai trendek, újdonságok átfogó bemutatása, megvitatása mellett a Vándorgyűlés szekciói és előadói felvállalták, hogy az egyre gyorsabb technológiai változásoknak néhány nagyon fontos társadalmi kihatását is bemutassák.

 

Képünkön: A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) visegrádi 65. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás.

A szerző felvétele. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű