Nem lesz kavicsbánya Madocsán
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nem lesz kavicsbánya Madocsán

2018. augusztus 16. 18:57:45  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. augusztus 16., csütörtök (PAKS-PRESS) – A vállalkozó egyelőre röviden reagált a hvg.hu. megkeresésre: nem kívánnak bányát nyitni Madocsán, az új hatástanulmányt az azt elkészítő cég küldte el, mivel még korábban hiánypótlásra szólította fel őket a környezetvédelmi hatóság.

 

Megijedtek a helyiek, úgy tűnt, hogy nem lépett vissza a vállalkozó, aki Madocsán kavicsbányát akart építeni a Paks II. beruházás szomszédságában, mivel újabb hatástanulmányt postáztak az önkormányzatnak, így az engedélyeztetési eljárás még nem zárult le. Közben reagált a cég: adminisztratív okai vannak az újabb dokumentum elkészítésének. Bánya viszont nem lesz Madocsán – értesült a hvg.hu.

 

Mint azt a lap írja, még meg sem száradt a tinta a Madocsán június 11-én megtartott helyi népszavazás eredményén, amely szerint a lakosok elsöprő többsége nemet mondott a kavicsbányára, máris látszik, hogy a létesítmény építését tervező vállalkozó nem adja fel egykönnyen. Ez abból derült ki, hogy a környezetvédelmi hatósághoz hiánypótlást nyújtott be a Bet-Bau Kft. ügyvezetője, amelyben a korábban egy közmeghallgatáson feltett kérdésekre válaszolt.

 

A hatósághoz és az önkormányzathoz is elküldtek egy kiegészített hatástanulmányt, amelyben végül arra jutottak a szakemberek, hogy a tervezett tevékenység a szabályok betartása mellett nem okoz visszafordíthatatlan károkat a környezetben, a természetben.

 

Egy tavaly nagy gőzzel beinduló vállalkozás szeretne a Paks II. beruházás helyszínéhez közeli településen, Madocsán homok- és kavicsbányát építeni. A bányához nagyjából száznegyven hektárra lenne szüksége a cégnek, ennek legfeljebb harmadán, negyedén működne a bánya. A vállalkozó az első földdarabok hektárjáért hétmillió forintot is ígért. A földtulajdonosok ennek ellenére nem álltak kötélnek.

 

A helyi népszavazás előtti fórumon a Bet-Bau Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy ha nemmel szavaznak, más helyet keres a bányának. Ehhez képest most még Madocsa polgármestere is meglepődött, amikor egy fővárosi tanácsadó cég eljuttatta az önkormányzathoz a kiegészített hatástanulmányt, amelyet feltehetően a hatóságoknak is elküldött.

„Furcsa a helyzet, a népszavazás után küldtünk egy levelet a vállalkozónak, amelyben felhívtuk a figyelmét a népszavazás eredményére, és arra, hogy álljon el a szándékától, de nem kaptunk erre választ” – magyarázta Madocsa polgármestere, Gelencsérné Tolnai Klára.

 

Végeredményben azonban a polgármester szerint a rendeletet még ősszel meg tudják alkotni, így nem lehetséges a bányanyitás, legfeljebb akkor, ha a bányát a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja Paks II. miatt, ami viszont még a helyi népszavazást is felülírhatja, így akkor az állam kisajátíthatja a területeket.

 

Egyébként éppen a napokban a Magyar Idők írt arról, hogy bővítette kapacitását a szekszárdi betongyártó, a V&Periko Kft., GINOP-pályázaton nyert erre pénzt ötvenszázalékos uniós támogatással. Az ügyvezető arról számolt be a lapnak, hogy terjeszkedésük egyik akadálya az alapanyag hiánya. A cég tulajdonosa egyben a bányát építeni kívánó cég vezetője.

 

A hvg.hu. telefonon kereste Vass Pétert a betongyártó üzemben, ahol azt mondták, hogy a cégvezető szabadságát tölti, így e-mailt küldött számára a hvg.hu.

 

A vállalkozó egyelőre röviden reagált megkeresésre: nem kívánnak bányát nyitni Madocsán, az új hatástanulmányt az azt elkészítő cég küldte el, mivel még korábban hiánypótlásra szólította fel őket a környezetvédelmi hatóság.

 

Most arra a kérdésre, hogy hol kívánnak a későbbiekben ilyen beruházást megvalósítani, csak annyit válaszolt a cégvezető, hogy „bányát csak ott lehet nyitni, ahol van kavics”.

Részletes választ hétfőre ígértek – írja hvg.hu. 


Képünkön: Egy tiltakozó plakátot ragaszt autójának szélvédőjére egy madocsai férfi, 2018. február 26-án.
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű