Az időjárás nem akadályozza a paksi atomerőmű működését
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az időjárás nem akadályozza a paksi atomerőmű működését

2018. augusztus 06. 15:39:38  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. augusztus 6., hétfő (PAKS-PRESS) – További több, mint egyméteres vízszint-csökkenés esetén is biztosított a szivattyúk üzemképessége, csökkenő vízállás esetére az erőmű többfokozatú intézkedési tervvel rendelkezik. - Az Országos Atomenergia Hivatal kiemelt figyelmet fordít vízszint alakulásához tartozó megelőző intézkedések végrehajtásának ellenőrzésére – közölte Fichtinger Gyula, a nukleáris hatóság vezetője.

 

A Meteorológiai Szolgálat szerint az év eddigi legmelegebb hete jön, az országban egyre több helyen közelebb lehet majd a délutáni hőmérséklet a 35 fokhoz, mint a 30 fokhoz. Országszerte ez az időszak hozhatja az év eddigi legmelegebb napjait.

 

A Duna vizének hőmérséklete ma Dunaújvárosnál 26, Baja térségében 25 C. fok. A mai vízállásjelentés szerint a Duna vízszintje az atomerőműnél 84, 78 mBf (Balti-tenger (kronstadti) közepes vízszintjéhez viszonyított tengerszint feletti magasság).

 

Minden évben felmerül a meleg időjáráskor, hogy a paksi atomerőmű blokkjainak működése az ilyen körülmények között megfelelő-e. A kérdésre Fichtinger Gyulától, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójától kaptunk választ.

 

Szavai szerint az atomerőmű tervezését megelőző 100 év legalacsonyabb vízszintje 84,74 mBf volt, ez határozta meg a hűtőszivattyúk járókerekeinek a szintjét, a tervezéskor. Az 1-es blokk üzembe helyezését követően 1983 novemberében azonban ennél is alacsonyabb vízállás alakult ki (84,72 mBf). Ezt a pár napos alacsony vízállást akkor a hidegvíz csatorna elzárásával és az elzárt részben ideiglenes vízszintemeléssel oldották meg.


Ezt követően lényegesen megnövelték a hűtővíz-rendszer biztonságát alacsony vízállások esetére, a hidegvíz csatorna fenékszintjét 82,00 mBf szintről 81,00 mBf szintre mélyítették. A biztonsági hűtővíz szivattyúkat átalakították, így 83,50 mBf. szintig működőképesek, a kondenzátor hűtővíz szivattyúkat átalakították, így 83,60 mBf szintig működőképesek, továbbá az atomerőmű előtt és fölött a Duna kotrását megtiltották.


- A fentiek alapján belátható, hogy további több, mint egyméteres vízszint-csökkenés esetén is biztosított a szivattyúk üzemképessége – közölte a nukleáris hatóság vezetője. Hozzátette, hogy csökkenő vízállás esetére az erőmű többfokozatú intézkedési tervvel rendelkezik a fokozott ellenőrzéstől a hidegvíz csatorna ideiglenes elrekesztésével járó vízszint-emelés bevezetéséig, amely extrém körülmények között is garantálja a szükséges hűtést és a nukleáris biztonságot.

 

Az egyes fokozat a Duna vízszint ≤ 85,0 mBf, jelenleg az egyes fokozat szerinti fokozott ellenőrzések zajlanak, és az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyhetes előrejelzése szerint 84 mBf alatti érték nem várható.

 

A jelenlegi számítások szerint péntek délután-este, szombatra virradóra egy nyugatról érkező, az ország felett lassuló, majd gyengülő, feloszló front a Dunántúlra, esetleg a középső megyékbe még érdemi (akár 5-8 fokos) bár átmenetinek tűnő enyhülést, felfrissülést hoz, de a keleti harmadban ennek hatása már alig lesz érezhető. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű