A tűzbe mentek
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A tűzbe mentek

2018. augusztus 03. 12:23:04  nyomtatási kép

Ha ég egy ház, az átlagpolgár háromszor is meggondolja, hogy bemenjen-e, ha csak nem a gyermekéről, vagy szülei megmentéséről kell gondoskodnia. 2018. augusztus 2-án délután két óra körüli időben két paksi rendőr egy pillanatig sem gondolkodott azon, hogy kockára teszi testi épségét: egy Kereszt utcai égő házba rohantak, hogy kihozzanak a padlásról egy hölgyet. Megmentették az életét, miközben ők maguk füstmérgezést szenvedtek.

 

Egy családi ház gerendája égett a Kereszt utcában, ahonnan egy bent tartózkodó hölgyet hoztak ki a rendőrök. A rövid, ám annál beszédesebb hír mögött azonban sok minden más is meghúzódik. Például az is, hogy mit is vállalnak azok, akik hivatásuk teljesítése közben nem látnak mást, csak azt, amire szerződtek, esküdtek.

 

Orsós Krisztián törzsőrmester és Tesényi Attila főtörzsőrmesterrel a paksi kapitányság épületében beszélgetünk a tegnap történtekről. Éppen szolgálatot láttak el Paks város területén, amikor arról értesítették őket, hogy egy ház ég a Kereszt utcában. Megérkezésükkor egy fiatal lány várta őket a ház előtt, és elmondta, hogy az édesanyja az égő házban, valószínű a padláson tartózkodik.

 

Kiugrottak a rendőrautóból, megkerülték az épületet, felmásztak a tetőre, végig mentek a padláson ahol már nagy tűz és füst volt, és megtalálták a már eszméletlen hatvan év körüli hölgyet, akinek még pulzusa volt, de már nem lélegzett.

Felkapták, és ahol felmentek csak ott tudták lehozni ketten, mert a padlásfeljárót már elemésztette a tűz. A két fiatal rendőr megkezdte a hölgy stabilizálását, visszaállt a légzése. Közben megérkezett Bíró Ilona Mária főtörzsőrmester –, aki a hölgynél szívmasszázst kezdett, mert ehhez szükséges képzettséggel is rendelkezik -, közben a két rendőr tartotta felette a sérült gerendát.

Pár perccel később érkeztek meg az OMSZ munkatársai, akik átvették a rendőröktől a sérült további ellátását.  

A hölgy súlyos füstmérgezést szenvedett, kórházba szállították.

 

A rendőrök, miután elvégezték a kötelességüket kezdték érezni, hogy náluk sincs minden rendben. Hányingert és erős fejfájást éreztek, ezért ők is a szekszárdi kórházba mentek, ahol az orvosok megállapították, hogy maguk is füstmérgezést szenvedtek. A kórházban kellett maradniuk, infúziót és oxigént kaptak.  

 

Nem volt gondolkozási idő, hogy mit tegyünk, mondják, ilyenkor az életmentés az első. Akik ezt a szakmát végzik, nem gondolkoznak azon, hogy kockára teszik a testi épségüket, egészségüket. Ma még egy újabb kivizsgáláson voltak Szekszárdon, kérdésre azt mondják, már jól vannak. De azt emelik ki, hogy a hölgy is jobban van, úgy tudják.

 

Orsós Krisztián és Tesényi Attila ma még pihennek. Talán holnap újra dolgoznak. Dr. Kuti István paksi kapitány mindössze annyit mondott a történtekről, hogy a rendőri hivatás lényege, hogy az esküjük szerint cselekszenek, kötelességüket teljesítették.


Nyilván igaza van ebben, de érdemes arra is emlékeztetni, hogy volt már rendőr, aki hivatása teljesítése közben vesztette életét. A paksi eset most szerencsésen végződött, nem lett belőle tragédia. Az élet megy tovább, mint ahogyan a szolgálat is. 

De az kétségtelen, hogy megérdemelnek azok egy jó szót, akik ezt vállalják és így teszik dolgukat.

 

Paks, 2018. augusztus 3.

 

Kiss G. Péter


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű