Liget utca: várakozó álláspontok
Legfrissebb

- JETA: pályázati felhivás

- Gazdaság-energetika-oktatás: MVM-NKE

- Nemzetiségi diákoknak adtak át ösztöndíjat Gyönkön

- Egy kis esti fizika – dr. Kovács Antallal Pécsen

- Süli János: az új paksi blokkokra szükség van

- Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

- GMF Közgyűlés és Szeminárium

- Elkezdődött a Paks körüli utak felújítása

- Testületi ülés

- Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

- Ideje nagyon komolyan venni a járványt

- Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Liget utca: várakozó álláspontok

2018. július 16. 23:12:22  nyomtatási kép


Paks, 2018. július 16., hétfő (PAKS-PRESS) – Lakossági fórumot tartott az önkormányzat, nyolc, a várost közvetlenül érintő építési szabályzat várható változtatása ügyében. A rekord hosszúságúra sikerült polémia oka a Liget utcai lakóparkban építendő lakások száma volt. Az álláspontok a párbeszéd nyomán sem közeledtek, hétfőn. A következő heti testületi ülésen azonban várhatóan döntés születik.

 

Az önkormányzat – a teljes körű nyilvánosság biztosításának érdekében – lakossági fórumot tartott, hétfőn, a Paksi Polgármesteri Hivatalban. Hét ügyben, lényeges nézeteltérés nem volt a tervezők, az önkormányzat szakemberei és a lakosság képviselői között.

 

A helyi építési szabályzat (HÉSZ) változásai a déli iparterületek újraszabályozását, az Ürgemező rekreációs, szabadidő és turisztikai fejlesztését szolgáló változásokat, a katolikus iskola fejlesztési lehetőségeinek biztosítását, a református gyülekezeti ház fejlesztése miatti szabályozást, a Páli záportározó területének szabályozását, továbbá a Malomhegyi lakóterület-fejlesztés és az ahhoz szükséges infrastruktúra vizsgálatát, és a déli ipari út és környezetét érintette.

 

Liget utcai lakóterület-fejlesztésről két –és félórán keresztül tartott a polémia, és szemmel láthatóan nem közeledtek az álláspontok, noha a tervezők és a győri illetőségű beruházók képviselői, továbbá a városi főépítész a kompromisszum-készséget hangoztatta, a Liget utcai lakosok mintegy negyvenfős csoportja szinte kategorikusan elutasította a 120-as lakásszám tervezetét. Hatvan lakás megépítését fogadnák el, hivatkozva arra, hogy eredetileg is ennyire van engedély, nem értik, miért lenne több.

 

Horváth András főépítész azt mondta, a 90 körüli szám abszolút, nyugodtan elfogadható, mert a terület jócskán rendelkezik az ehhez szükséges képességgel. A 120-as lakásszám viszont az önkormányzat engedélyezési hatásköre, amelyet az építési szabályzat megváltoztatásával hozhat létre. A beruházó szeretné, ha a nagyobb szám valósulhatna meg, mert ez befektetői szempontok szerint kedvező lenne a számára, és elfogadhatónak tartja, ha az önkormányzat ennek „megkéri az árát”.  

 

A lakossági fórumon a többször megszólított Szabó Péter polgármester a Paks-Press Hírügynökségnek arra kérdésére, hogy érzelmi vagy racionális döntést hozhat az önkormányzat az ügyben, eléggé egyértelmű választ adott.


Az érzelmi döntést úgy kell érteni, hogy enged az önkormányzat a lakosok erőteljes nyomásának, és fenntartja a hatvanas számra szóló engedélyt vagy más esetben, a kilencven lakást. A Liget utcai lakosok azt szeretnék, hogy nőjön a zöld felület, a lakások száma viszont a most tervezettnél kevesebb legyen, talán hatvan.

 

Ezzel döntéssel a Liget utca jelenlegi lakói járnának a legjobban. A zöld területet az önkormányzat tartaná fenn, annak minden költségével együtt. Gyermekekre hivatkoztak, nekik is ez nagyon jó lenne, zöldövezet, játszótér.

  

A városnak azonban több lakás kell, az épülésre váró atomerőmű miatt ideköltözők elhelyezésére. A 120-125 lakáshoz a mindenütt kevesebb, ide ötven százalékos zöld területet terveztek.

 

Szabó Péter szavai szerint az önkormányzat értette az aláírásokkal megerősített óhajt, de mint fogalmazott, várhatóan racionális döntés lesz. Ennek fejében, az önkormányzat a környezet jobb kialakítását kéri a beruházótól, amikor „engedélyezi” a 120-as lakásszám megvalósítását. Még arra a kérdésre, hogy mi is lesz ez pontosan, nem tudta megmondani, mert a tárgyalások jelenleg is tartanak. Mint ahogyan azt sem, hogy miért ragaszkodnak a lakók makacsul az eredeti lakásszámhoz. A szakma, az építészek nem látnak gondot a 120-125-ös  szám kialakításában.

 

- A város előnye a fejlődés – hangsúlyozta a polgármester. Az idejövő lakosok maradhatnak, itt fizetnek adót, és emelkedik a város lakosságának száma, itt élnek és fogyasztanak, ez az egész kereskedelemnek is jó. - Az önkormányzatnak az egész város érdekeit kell szem előtt tartania – fogalmazott.

 

Nős Bálint, a Liget utcához közel, a Hősök terén élő helyi lakos, aki lényegében szószólójává vált a Liget utcai lakosoknak, nem kilencvenes számról, hanem 60-as számról beszélt, megkérdezésekor. A Paks-Press-nek azt mondta, „ez az a szám, ami kompromisszumként elfogadható”, a közlekedést, a beépíthetőséget, a zöld felületet is figyelembe véve.

A várható közlekedési anomáliákra utalt, ezen a területen. Arra viszont nem, hogy az egész városban is nehéz lesz megmozdulni, és nem csak itt, különösen a munka és iskolakezdéskor, és még igazán senki nem tudja majd, mi is vár a városra ezen a téren.

 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha az önkormányzat mégis a 125-ös lakásszám engedélyezése mellett dönt, úgy válaszolt, „még nem szaladnék ennyire előre”. 


Képünkön: Szabó Péter polgármester beszél a lakossági fórumon.


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű