Az atomenergia fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben
Legfrissebb

- A követendő európai példa: Paks II.

- A Magyarországi nemzetiségek bizottságát tájékoztatták

- Százmilliós vízelvezetés-beruházás készült el Nagydorogon

- Mezőföldvíz Kft: az önkormányzatoknak a zsebükbe kell nyúlniuk

- Nem veszélyezteti a paksi erőművet a Duna alacsony vízállása

- Nukleáris reneszánszról kell beszélnünk

- Tervezett karbantartás az egyes blokknál

- Új óvoda és bölcsőde épül Gerjenben

- Nukleáris energetikai csúcstalálkozó

- Megkezdődött a Városháza energetikai felújítása

- Vállalkozói parkot létesít az önkormányzat

- Szabó Péter: ’56 biztos erkölcsi pont

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomenergia fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

2018. június 05. 16:29:08  nyomtatási kép

Paks, 2018. június 5., kedd (PAKS-PRESS) - Növelni kell az atomenergia- és a megújulóenergia-források részarányát, hogy a klímavédelmi célok teljesíthetők legyenek – idézte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tanulmányát Mittler István június 5-én, a környezetvédelem nemzetközi világnapján.

 

A Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója lapunknak nyilatkozva hozzátette: a World Energy Outlook 2017 című kiadvány szerint a jelenleg érvényben lévő klímavédelmi célok teljesüléséhez – az ellátásbiztonsági és gazdaságossági szempontokat is szem előtt tartva – arra is szükség lenne, hogy 2040-re világszerte több mint kétszeresére növeljük az atomerőművek által megtermelt villamos energia mennyiségét a 2016. évi adatokhoz viszonyítva.

A megújulóenergia-források fejlesztése is magától értetődően fontos, ám a mértékadó tanulmány leszögezi: további atomerőművek építése nélkül aligha győzhet a világ az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

 

A Nukleáris Világszövetség (WNA) aktuális adatai is megerősítik a kiadvány által vázolt jövőképet, hiszen a világszerte jelenleg működő 450 atomerőművi blokk mellett további 57 épül, és 154 rendszerbe állítását tervezik a következő évtizedekben.

 

Ezt a globális tendenciát támasztja alá az Európai Bizottság 2017. május 12-én publikált, nukleáris programról szóló közleménye is, miszerint az atomenergia várhatóan fontos része marad az EU energiarendszerének a 2050-ig terjedő időszakban: új blokkok épülnek, valamint a jelenleg üzemelő blokkok üzemidejét is meghosszabbítják az Európai Unióban.

 

 

1972 óta ünnepeljük június 5-én a környezetvédelmi világnapot. Ezen a napon nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája.

A „Nyilatkozat az irányelvekről” című okmányban szerepel: „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.”

A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű