MAVIR: új erőművekre lesz szükség
Legfrissebb

- Cím nélkül

- Paks-Dunakömlőd kerékpárút építés – szerződéskötés

- Felmentették tisztségéből Aszódi Attilát

- Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

- Városunk arca: védelem, szabályozás

- Kulcsszerepben az atomenergia

- Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

- Paks, városi szilveszter

- Karácsony után összeült a képviselő-testület

- Sikerrel zárult a karácsonyi cipősdoboz-akció

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen a fejlődés útjára állt

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


MAVIR: új erőművekre lesz szükség

2018. április 23. 15:09:28  nyomtatási kép


Paks, 2018. április 23., hétfő (PAKS-PRESS) - 2017-ben többször dőlt meg a villamosenergia-fogyasztás rekordja Magyarországon. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye alapján 2016-hoz képest tavaly több mint 2,5%-kal nőtt hazánkban az igénybe vett villamos energia mennyisége.

 

Az ország 2017-ben 45 057,4 GWh villamos energiát használt fel, ami történelmi rekord. A napon belüli villamosenergia-felhasználás is csúcsot döntött ebben az évben: soha nem volt még szükség annyi áramra hazánkban, mint 2017. január 27-én.

2018 kései tele újabb rekordot hozott: március 2-án ismét csúcsot döntött az áramszükséglet, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot. Ekkor a villamosenergia-fogyasztás 47,2%-a származott importból.

 

A MAVIR Zrt. áprilisban publikált tanulmányában helyzetértékelést ad és jövőképet vázol a hazai villamosenergia-rendszerben működő erőművek várható teljesítőképességének nagymértékű csökkenéséről és a szükséges új erőművi kapacitások építéséről. Mint írják, a meglévő hazai erőművek sorsa (várható leállításuk, selejtezésük, bővítésük) a tulajdonosi akaratnak megfelelő időben és módon, a teljesítőképesség-piac alakulását fogják követni.

 

Nyilvánvalóan az új erőművekre a következő két évtizedben elsősorban a leállított egységek pótlása miatt van szükség, és csak másodsorban a villamos igények növekedése miatt.

A villamosenergia-rendszerben üzemelő erőművek névleges bruttó villamos teljesítőképessége 2016. december 31-én 8 576 MW volt, ami a jelenlegi tulajdonosi szándékok ismeretében jelentősen csökkenhet a húszas évek közepére, hiszen a napjainkban meglévő erőművi teljesítőképességből csupán 4 800-5 000 MW maradhat üzemben.

 

A 2032-ig előretekintő tanulmány megállapítja: a villamosenergia-rendszerben üzemelő erőművek teljesítőképessége jelentősen csökkenhet a húszas évek közepére. A napjainkban meglévő 8500 MW erőművi kapacitásból csupán 4800-5000 maradhat üzemben, ez a vizsgált időszak végére 4000 MW alá csökkenhet.

A megszűnés döntően nagyerőműveket érint. A nagyerőmű-park jelentős része üzemideje végéhez közeledve helyettesítésre szorul. Ez megtörténhet új nagy- vagy kiserőművek építésével, a meglévők felújításával, üzemidejük meghosszabbításával, vagy importforrásból.

 

A tanulmány ugyanakkor hozzáteszi: az olcsó import lehetősége néhány éven belül megváltozhat, ha a térségben elfogynak a többlet kapacitások. Így az új erőművek építésének másik fő feladata az import kiváltása lehet. A jövőben a régiós erőmű-leállítási, illetve beruházási tendenciák tükrében – nagyobb eséllyel lehet erőművi kapacitáshiányra számítani.

 

A MAVIR honlapján olvasható tanulmány, amely a Magyar Villamosenergia- rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2017. címet viseli, az adatok tanulmányozva megállapítható, hogy az új paksi blokkok létesítésén túl további, más erőművek építésére is szükség lesz.

 

Képünk: Illusztráció. (MAVIR - Az energia irányítója, közösségi médiaoldal, Koncz László: "Ég és föld között" c. fényképe: „Távvezeték oszlop és a természet kategória”, 1. helyezett.)

https://www.facebook.com/mavir.azenergiairanyitoja/photos/

a.277096968979684.67177.264198016936246

/1680632868626080/?type=3&theater  +++

 

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű